latinica  ћирилица
30/11/2020 |  16:18 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Budžet stabilan, u januaru povećanje penzija (VIDEO)

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Izvršni komitet ove stranke zaključio da je budžet Republike Srpske stabilan, da se izmiruju sve budžetske obaveze, a što je vidljivo iz drugog rebalansa budžeta koji iznosi 3,636 milijardi KM i viši je od planiranog prvim rebalansom.
Izvršni komitet SNSD-a - Foto: RTRS
Izvršni komitet SNSD-aFoto: RTRS

- Redovno izmirujemo sve obaveze, nismo imali smanjenja, imamo stabilne prihode iako postoje određeni problemi uzrokovani virusom korona. Srbija će nam doznačiti 20 miliona evra za budžet Srpske - rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u proširenom sastavu.

On kaže da će bruto domaći proizvod biti manji za pet odsto, ali da je to najmanje smanjenje u regionu nakon Srbije, dok je pad uvoza 10 odsto, a izvoza osam.

- Pokrivenost uvoza - izvozom je ostala na 75 odsto čime smo posebno zadovoljni. Treba reći da smo izgubili 18.000 radnih mjesta, zbog virusa korona, ali smo obezbijedili 20.500 novih što je povećanje i izuzetno je važno - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da će od 1. januara 2021. godine penzije u Srpskoj biti povećane za 3,5 od četiri odsto, što govori o očuvanja penzionog sistema.

Kada je riječ o izborima, Dodik je naveo da je Izvršni komitet konstatovao da je SNSD pokazao izbornu snagu, pobijedivši u 42 opštine u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH.

- Uspjeli smo da povećamo snagu SNSD-a u Republici Srpskoj. SNSD je povećao broj glasova, jer smo 2016. godine imali 202.503, a sada imamo 207.142 glasa. Imamo i veći broj odbornika u lokalnim zajednicama za 51 i sada ih je ukupno 441, a jedina smo partija koja u svim opštinama i gradovima ima odbornike - rekao je Dodik i napomenuo da se može očekivati da predsjednici lokalnih organizacija SNSD-a, koji nisu dobili izbore, podnesu i ponude ostavke.

Prema njegovim riječima, u februaru ili martu naredne godine biće formiran izborni štab SNSD-a za opšte izbore 2022. godine i da SNSD ostaje privržen koaliciji sa ostalim političkim partijama.

- Kada je riječ o izborima u Mostaru, sutra ću posjetiti ovaj grad i razgovarati sa srpskim predstavnicima i ostalim subjektima izbornog procesa. Ako govorimo i izborima u Doboju, Izvršni komitet SNSD je saglasan u podršci našoj gradskoj organizaciji koja je ostvarila odličan rezultat na izborima koji su bili pošteni i nema potrebe da budu ponovljeni, jer su drugi izazvali problem - kaže Dodik.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Dodik je ocijenio da je i dalje kompleksna i da Republika Srpska intenzivno radi na nabavci vakcine protiv virusa korona, a vakcinacija će biti dobrovoljna.

On kaže da Srpska sa FBiH i EU pokušava obezbijediti dovoljno vakcina, ali da to radi i sa Rusijom i Srbijom, te da je sačinjen predugovor sa ruskim proizvođačem o nabavci milion doza vakcina i da se posredstvom evropske mreže može očekivati nabavka nekoliko stotina hiljada.

- Velika je izloženost zdravstvenog sektora i pozdravljamo napore koje je Vlada Srpske učinila da bi ga podržala. To nije malo, jer u bolnicama u Srpskoj trenutno ima 1.047 pacijenata zaraženih virusom korna, a dan ležanja košta više od 2.000 KM, što govori o visini troškova - rekao je Dodik.

On je napomenuo da politika u Sarajevu pokušava da iscenira priču o izgradnji hidroelektrana na Drini i aerodroma u Trebinju, ističući da je Srpska autonomna za sve dogovore o ovim investicijama.