latinica  ћирилица
30/11/2020 |  17:17 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

"Alkalaj pred Savjetom bezbjednosti nije znao šta da kaže" (VIDEO)

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je bilo veoma tužno gledati ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja kada nije znao šta da kaže na neformalnoj sjednici Savjeta bezbjednosti posvećenoj 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Dodik se obraća Savjetu bezbjednosti - Foto: RTRS
Dodik se obraća Savjetu bezbjednostiFoto: RTRS

- Veoma mi ga je bilo tužno gledati kada je ščepao izjavu Predsjedništva BiH i ne znajući šta da kaže tada kada sam ja nastupao, da ne bi imao probleme, čitao tu već usvojenu izjavu u vezi sa Dejtonskim sporazumom - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je Alkalaj na toj sjednici učestvovao bez ovlaštenja i da sada želi da to na neki način pokrije.

Dodik je naglasio da je Alkalaju već rekao sve što ima, ponovivši da je on na mjesto ambasadora izabran greškom u samom sitemu, po kojem predstavnici koji dolaze iz konstitutivnih naroda i entiteta predlažu imena koja se po dogovoru ne osporavaju.

- Alkalaj je taj koji odlazi u Vašington i ide po Stejt departmentu, iako je ambasador u UN, a ne u SAD. To govori koliko su spremni da privatizuju i obesmisle predstavljanje BiH koju oni vole - napomenuo je Dodik.

Komentarišući kritike koje je Alkalaj iznio na račun ambasadora BiH u SAD Bojana Vujića, Dodik je rekao da Vujić dobro radi svoj posao, a da je Alkalajeva kritika samo još jedan dokaz za to.