latinica  ћирилица
30/11/2020 |  18:09 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

Ruska vakcina u Srbiji do kraja sedmice

Do kraja ove sedmice u Srbiju će stići prva pošiljka od 20 ruskih vakcina protiv virusa korona "sputnjik pet" za laboratorijsku kontrolu, potvrdio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov srpskoj premijerki Ani Brnabić.
Ruska vakcina protiv kovida (Foto: Sputnik/Kirill Braga) -
Ruska vakcina protiv kovida (Foto: Sputnik/Kirill Braga)

Brnabićeva je razgovarala putem video-konferencije sa Manturovim, koji je upoznao o tome dokle se stiglo sa proizvodnjom ruske vakcine protiv virusa korona "sputnjik pet".

Ona je istakla da je Srbija zainteresovana da razmotri mogućnost zajedničke proizvodnje vakcine protiv virusa korona, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je rekla da Vlada Srbije, zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem radi na tome da građanima vakcina protiv virusa korona bude dostupna u najkraćem roku.

Brnabićeva je istakla da je cilj da građani mogu da izaberu koju će vakcinu primiti, a u skladu sa preporukama i odobrenjima nadležnih zdravstvenih ustanova Srbije.

U razgovoru su učestvovali su i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, rukovodstvo Ministarstva zdravlja Rusije, Ruskog fonda direktnih investicija, ruskog Nacionalnog istraživačkog centra "N.F. Gamalei" i predstavnici Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih zdravstvenih ustanova Srbije.

Brnabićeva će sutra nastaviti razgovor sa predstavnicima kompanije Fajzer, koja, takođe, proizvodi vakcinu protiv virusa korona.