latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:31 ⇒ 01/12/2020 | 07:54 | Autor: RTRS

Na adresu CIK-a stigao zahtjev za poništavanje izbora u Srebrenici (VIDEO)

Ni 15 dana nakon lokalnih izbora bošnjačke partije ne priznaju poraz u Srebrenici.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Nakon što su iscrpili sve dostupne žalbe i prigovore, na adresu Centralne izborne komisije stigao je zahtjev za poništavanje izbora u toj opštini.

Podnosilac nisu partije niti kandidat Alija Tabaković, već, kako RTRS saznaje, član Komisije, Suad Arnautović.

Profesor političkih nauka, pluralista, bivši novinar, osnivač nekolicine muzičkih horova i grupa, tekstopisac kompozicija, učesnik festivala, građanin Suad Arnautović, podnio je zahtjev za ponavljanje izbora u Srebrenici. Predao ga lično, na protokol Centralne izborne komisije.

O zahtjevu građanina Suada Arnautovića, raspravljaće i odlučivati CIK. A u CIK-u sjedi Suad Arnautović, član Komisije. I da ne bude zabune, nije riječ o različitim osobama istog imena i prezimena, već o istoj ličnosti. A ta svestrana "ličnost" prvo je pristala na razgovor za RTRS, pa naprasno odustala.

- Nisam sad u mogućnosti, upravo traje kolegijum pa nisam u mogućnosti da razgovaram - rekao je Arnautović.

A Kolegij je "potrajao". Valjda cijeli dan, pa ni Arnautović ni njegove kolege više nisu koristile telefone.

"Revnosna" pres služba nije odgovarala na mejlove. Šta je rođenog Sarajliju nagnalo da "ureduje" u Srebrenici!? Da li instrukcije iz prethodnog ciklusa kada je pripreman neuspio bojkot izbora i "mostarski scenario" za Srebrenicu.

Nekadašnji koordinator Koalicije "Prvi mart", a sadašnji direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić 2016. godine govorio je da "nema ništa što ne treba učiniti, izuzev ubistva, da se sačuva Srebrenica".

Da li sje lična direktiva tzv. "bosanske patriotske opozicije", sa skrovištem u Titovoj ulici!? Ili direktiva iz Srebrenice - bošnjačkog izbornog štaba - koji je i ranije glasačima iz dijaspore dijelio, kako je tvrdio Ćamil Duraković, "instrukcije iz CIK-a" o naknadnom glasanju - nakon zakonskog roka.

Šta god da je, Arnautović bi trebalo da bude izuzet, bar iz odlučivanja ako zahtjev stigne na sto.

"Nezavisnost" Komisije, već je najgrublje pogazio. Ne samo posljednjim "remek djelom", već i predizbornim istupima po principu "držite lopova" o navodnoj umiješanosti komšijskih paraobavještajnih službi u izborni proces za čiju regularnost je i sam bio zadužen.

Novi-stari načelnik Mladen Grujičić, ne bez razloga, podsjeća da je Komisija predvođena Arnautovićem uskratila pravo glasa stotinama Srba sa validnim ličnim dokumentima, rođenim u Srebrenici.

- Dakle, 300 ljudi je izgubilo to pravo i tada su pokazali svoju slabost u CIK-u i privrženost ovoj ekipi koja i dan danas pritišće i pokušava da poništi izbore. Samo bih volio da vidim na osnovu čega će poništiti izbore, ukoliko se to desi - rekao je Grujičić.

Podsjeća Grujičić i da su svi članovi biračkih odbora, Srbi i Bošnjaci potpisali zapisnike o demokratskim izborima u Srebrenici. Što nije slučaj sa opravdanim primjedbama za glasanje u odsustvu širom FBiH, koje je CIK jednostavno ignorisao.

Apeluje i na srpske članove u Komisiji. No, oni, prema našim saznanjima, bruse uslužni kompromis sa Arnautovićevom družinom. Poništavanje izbora u Srebrenici kao protivusluga za Doboj, za šta je zahtjev, podsjetimo, podnio Branislav Borenović i PDP.

Nejasnoće postoje samo još da li su Borenoviću i poslušnicima u CIK-u sporna sva biračka mjesta ili samo ona gdje su PDP i SDS ubjedljivo izgubili.

I zbog toga je proteklog vikenda "varničilo" u sjedištu Komisije čije je službe "desetkovao" virus korona. Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izričit - svaka eventualna intervencija i u Srebrenici i u Doboju može biti samo politički motivisana, a nikako pravno utemeljena.

- To su truli kompromisi, to ne treba raditi i nije dozvoljeno. I nije prihvatljivo. Treba proglasiti izbore u Doboju i u Srebrenici i završiti brojanje glasova u odsustvu i proglasiti izbore - izjavio je Dodik.

Dok rokovi cure, o proglašenju rezultata CIK još ne razmišlja. "Broji" i dalje.

Prema juče ažuriranim rezultatima - prednost Mladena Grujičića nad bošnjačkim kandidatom Alijom Tabakovićem smanjena je sa 2.500 glasova na 1.429. A obrađeno je 1.700 glasova dijasporaca i u odsustvu, od očekivanih bošnjačkih 2.400.

Sve i da se bošnjačka "očekivanja" stoprocentno ostvare, što je u sferi "nemoguće misije" Grujičić ostaje načelnik Srebrenice. Osim ako Arnautović i kompromisaši ne "prekroje" izbornu volju birača.