latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:34 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ko prisluškuje predsjednika VSTS-a? (VIDEO)

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koja će se održati u četvrtak u Sarajevu biće otvorena za javnost.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Na dnevnom redu je pritisak u kojem radi ova institucija, potvrdio je za RTRS predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, navodeći da povod sjednice jesu montirani audio snimci koji su, kaže, plod kontinuiranog praćenja i prisluškivanja obavještajnih ili paraobavještajnih krugova.

Presretnuta ili jednostavno kopirana komunikacija Milana Tegeltije u zatvorenoj grupi, sa članovima VSTS za par sati objelodanjena je u javnosti. A šta je u njoj sporno? To što predsjednik VSTS poziva članove VSTS na konsultacije u Banjaluku ili što ima razloga da sumnja da su i prostorije VSTS pokrivene nezakonitim audio, a možda i video sistemom praćenja?

Tegeltiji nije poznato da postoji sudski nalog za njegovo ili praćenje bilo koga od članova VSTS.

- Očigledno se radi o tome da Savjet radi u nesigurnim uslovima i da je čak i komunikacija, koja nije javna, kompromitovana. Ne radi se tu o meni, ovdje se radi o podršci zakonitosti, bezbjednosti. Govorimo o ambijentu u kojem radimo, u kojem treba da donosimo zakonite odluke bez pritisaka - izjavio je Tegeltija.

Tegeltija nije iznenađen ni brzom reakcijom pojedinih međunarodnih krugova, koji su poput visokog predstavnika u BiH odmah zatražili njegovu smjenu. Јasni su, kaže, i ciljevi.

- Eliminacija mene kao predsjednika, a dalje onih koji nisu u skladu sa određenim politikama, prvenstveno mislim na politiku SDA. Јa sam praćen i pod nadzorom u svakom mogućem smislu. Ne postoji sudska naredba kojom je odobrena, makar ja ne znam, takva vrsta praćenja, uhođenja, prisluškivanja, snimanja, montiranja i tako dalje - istakao je Tegeltija.

Dok je SDA kontrolisala pravosuđe svjedočili smo brojnim optužnicama protiv Mirka Šarovića, Dragana Čovića, Fahrudina Radončića, podsjeća dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić.

- Tegeltija je prva prepreka, druga vjerovatno /glavni tužilac/ Gordana Tadić, a potom sve sudije i tužioci koji nisu po volji SDA. Metod koji su izabrali je sramotan. Dakle, neovlašteno tonsko snimanje umjesto da bude krivično sankcionisano postalo je legitimno sredstvo za političke obračune - izjavio je Ćeranić.

Podrška Tegeltiji i glas protiv nezakonitog praćenja i snimanja stiže i od članova VSTS-a, istina, uglavnom Srba i Hrvata.

No, porijeklom nezakonito pribavljenog snimaka razgovora predsjednika VSTS-a sa bivšom članicom Savjeta Milijanom Buhom, koji je prema tvrdnji Tegeltije još i montiran niko se ne bavi.

Nezakonito paraobavještajno djelovanje postalo je bh. praksa.