latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:36 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Podžić traži više novca za Oružane snage BiH (VIDEO)

Oružane snage BiH obilježavaju 15 godina postojanja, što je ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić iskoristio da bi od nadležnih institucija zatražio više novca iz budžeta za "vojsku".
Oružane snage BiH - Foto: RTRS
Oružane snage BiHFoto: RTRS

Podžić je poručio da "vojska ima zakonsku mogućnost da izađe na granicu i spriječi ulazak ilegalnih migranata, ako to naredi Predsjedništvo BiH".

Zajednička vojska u BiH nije tekovina Dejtonskog sporazuma. Oružane snage nastale su prije 15 godina, objedinjavanjem u ratu zaraćenih vojski, a nakon suptilnih pritisaka vodećih zemalja NATO.

Taj dio međunarodne zajednice, postojanje OS BiH, danas predstavlja kao najuspješniju reformu. Pored činjenice da su ukinute VRS i VFBiH, ne nude druge argumente.

- Od strane građana, OS BiH prepoznate su kao jedan od najkohezivnijik i najproaktivnijih aktera bosanskohercegovačkog društva, koji doprinosi ukupnom napretku BiH ka NATO i EU - izjavio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Senad Mašović.

O Oružanim snagama kao "kohezivnom" faktoru svjedoče brojne poruke njenih pripadnika, Bošnjaka, koji društvene mreže koriste za širenje mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj.

Kohezija je valjda i kada ministar odbrane BiH koristi ratni pozdrav tzv. ARBiH.

Podžić je smogao snage i izvinio se, a danas na godišnjicu Oružanih snaga ne pominje taj incident, već vapi za dodatnim novcem da bi "vojska preživjela".

- Zato u narednom periodu očekujem mnogo veću podršku institucija BiH kroz povećanje budžeta za odbranu - rekao je Podžić.

Budžet Ministarstva odbrane u Savjetu ministara u 2020. godini je blizu 300 miliona KM, a kada je od poslanika u Narodnoj skupštini prije 15 godina traženo da izglasaju ukidanje Vojske Republike Srpske, rečeno im je da će nove, oružane snage biti znatno jeftinije, sjeća se Duško Vukotić, jedan od rijetkih poslanika koji nije podržao nestanak VRS.

- Tada su koštale 150 miliona, a danas je 300 miliona. Duplo je povećana budžetska stavka za Oružane snage BiH, a pitam otvoreno šta Oružane snage znače za odbranu Republike Srpske? Po meni ne znače ništa, samo opasnost - istakao je Vukotić.

Opasnost o kojoj govori Vukotić krije se u ispunjavanju obaveza iz Programa reformi BiH koji oblikuju saradnju sa NATO.

Uknjižavanje neuknjiženih vojnih lokacija u Republici Srpskoj na BiH jedna je od tih obaveza, na tome će se insitirati, kaže Podžić, iako se tome protive vlasti Srpske.

- Uknjižavanje perspektivnih vojnih lokacija na BiH je trajni zadatak. Uknjižavanje je u Pregledu odbrane i to je trajni zadatak koji će trajati dok budu trajali Programi - poručio je Podžić.

Podžić i Mašović ne kriju da u budućnosti Oružane snage vide potpuno uređene po NATO recepturi, što opet upućuje i na BiH u toj Alijansi.

Kada su 2005. pristajali na gašenje VRS, srpski poslanici pokazali su spremnost na bolne ustupke, ali ni slutili nisu da će buduća zajednička vojska ići putem koji većina Srba ne želi.