latinica  ћирилица
30/11/2020 |  20:30 ⇒ 20:30 | Autor: Večernje novosti

Ministar objasnio zašto je protiv uvođenja onlajn nastave za niže razrede

Ministar prosvjeta, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je da se protivi uvođenju onlajn nastave za učenike nižih razreda osnovne škole zato što se, kako je rekao, u tom uzrastu stiču elementarna pismenost i radne navike.
Branko Ružić (Foto:Telegraf.rs) -
Branko Ružić (Foto:Telegraf.rs)

Ružić je za TV Vojvodina rekao da prelazak na onlajn nastavu ne predstavlja zatvaranje škola i da vaspitno-obrazovni proces neće stati.

- Mi smo na osnovu preporuka zdravstvenog dijela Kriznog štaba donijeli ovakvu Uredbu zbog generalnog epidemiološkog stanja u društvu. Ako bi se gledala situacija u obrazovnom sistemu, ona ne da nije alarmantna nego nije ni problematična, pa nije ni ukazivala na potrebu da se nešto tako uradi - rekao je Ružić.

Komentarišući zahtjeve nekih sindikata da se onlajn nastava uvede i za niže razrede osnovne škole, on je rekao da se tome protivi.

- Kad je riječ o nastavi od prvog do četvrtog razreda, to je procjena prije svega obrazovne struke uvažavajući epidemiološku situaciju, znamo da je tamo najmanja transmisija virusa. Elementarna pismenost, radne navike, stiču se u najmlađim starosnim dobima - rekao je Ružić.

Komentarišući slučaj iz okoline Kladova, gdje je direktorka osnovne škole kaznila učiteljicu jer su se djeca rukovala u dvorištu, on je rekao da je inspekcija bila tamo i da će sutra biti poznat izvještaj, ali "ako je samo to bio problem onda ga i nema" i ta odluka neće postojati.