latinica  ћирилица
01/12/2020 |  09:35 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

NSRS: Razmotren drugi rebalans budžeta (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu - po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta za 2020. godinu, takođe po hitnom postupku.
NSRS - prenos uživo - Foto: RTRS
NSRS - prenos uživoFoto: RTRS

Poslanici su nakon Prijedloga drugog rebalansa budžeta po hitnom postupku razmotrili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Razmotren je i Prijedlog zakona o faktoringu, a nastavak sjednice zakazan je za sutra.

Ukupna sredstva planirana drugim rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu iznose 3,636 milijardi KM i uvećana su za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta za 2020. godinu koji je iznosio 3,613 milijardi KM.

Skupština je razmotrila i Izvještaj o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila.

Drugim rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu planirano je 3,636 milijardi KM, što je više za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta, rekla je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da mora biti usvojena odluka o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila zbog posljedica koje je izazvao virus korona, ali da je sistem u Srpskoj stabilan.

-  Možda su prioriteti mogli biti postavljeni drugačije, ali ova odluka mora biti usvojena. Sigurno je da nismo najgori, jer je sistem u Srpskoj stabilan što je od izuzetnog značaja u ovom vremenu - rekao je Žunić u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom rasprave o izvještaju o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da radi i radiće pošteno, profesionalno i odgovorno, te da nikada nije potpisao sumnjiv ugovor, niti uradio bilo šta na štetu Srpske.

- Ništa u životu nisam uradio da bih se stidio, naprotiv, pomažem svima kojima mogu. Uvijek sam među narodom, slobodno se krećem i siguran sam da me ljudi uvažavaju - rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odgovarajući na mišljenje poslanika u Klubu SDS-a Nebojše Vukanovića da se Vlada neprimjereno zadužuje i da sklapa ugovore sa sumnjivim firama kakva je Batagon.

Ministarka finansija Zora Vidović rekla je da je potrebno usvojiti odluku o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila, jer je utvrđeno da za usvajanje postoje razlozi zbog pojave virusa korona i proglašenja pandemije.

- Sačinili smo procjene do kraja ove godine, a najznačajni pad se očekuje u prikupljanju poreza. Negativni efekti pandemije doveli su do pada bruto domaćeg proizvoda  u prvih šest mjeseci ove godine za 2,7 odsto - istakla je Vidovićeva obrazlažući pred narodnim poslanicima na sjednici u Banjaluci izvještaj o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je apsolutno siguran da će Vlada dati doprinos i činiti sve da se Banjaluka i svi drugi gradovi i opštine u Srpskoj ravnomjerno razvijaju.

On je naveo da je nakon izbora bilo raznih političkih izjava, ali da je vrlo važno da će Vlada nastojati da se i Banjaluka i svaki drugi grad i opština ravnomjerno razvijaju.

Ministarka finansija Zora Vidović izjavila je da će u budžetu Srpske za narednu godinu biti planirana sredstva za povećanje penzija.

Vidovićeva je navela da je iz Kompenzacionog fonda isplaćeno ukupno 328,7 miliona KM.