latinica  ћирилица
01/12/2020 |  09:58 ⇒ 09:59 | Autor: SRNA

U srpskim sredinama na Kosmetu dva smrtna slučaja i 102 slučaja zaraze

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema posljednjim podacima, od posljedica zaraženosti kovidom 19 preminule su dvije osobe, u Leposaviću i Štrpcu, a registrovana su 102 nova slučaja zaraze, saopšteno je jutros iz Kriznog štaba Kosovske Mitrovice.
Virus korona (Foto: REUTERS/Pascal Rossignol) -
Virus korona (Foto: REUTERS/Pascal Rossignol)

U saopštenju se navodi da je testiran 241 uzorak, od kojih su 102 pozitivna, što je do sada najveći procenat novih zaraženih.

Novi slučajevi zaraze su iz opštine Kosovska Mitrovica 45, Zvečana i Zubinog Potoka po 12, Leposavića devet, dok je ostalih 24 zaraženih iz Gračanice, Peći, Prizrena, Štrpca, Kosovske Kamenice i Gnjilana.

U izolaciji se nalazi 896 lica, a na bolničkom liječenju u Kosovskoj Mitrovici je 71 pacijent i dva pacijenta u Niškom Kliničkom centru.

Iz uprave Kliničko-bolničkog centra Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici Srni je rečeno da se na liječenju u bolnici u Lapljem selu kod Gračanice i u Domu Zdravlja u Gušterici kod Lipljana nalazi 57 lakše oboljelih pacijenata.

KBC Priština podatke o broju zaraženih, kao i Zdravstveni centar Gnjilane dostavljaju Kancelariji za Kosovo i Metohiju zbog čega broj oboljelih sa područja Kosova i Metohije južno od Ibra nije obuhvaćen zbirnim podacima Kriznog štaba iz Kosovske Mitrovice.

Krizni štab iz Kosovske Mitrovice saopštava podatke samo o broju pacijenata koji obave pregled ili se hospitalizuju u nekoj od zdravstvenih ustanova na sjeveru Kosova.