latinica  ћирилица
01/12/2020 |  11:35 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Zubić: Berači gljiva neće biti oštećeni

Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, koji sutra stupa na snagu, donesen je s ciljem uvođenja više reda u ovu oblast, a berači gljiva neće biti oštećeni, rekao je pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Republike Srpske Goran Zubić.
Gljive - Foto: RTRS
GljiveFoto: RTRS

Zubić je pojasnio da su Pravilnikom preciznije propisane kontrole u toj oblasti, te će sakupljači, odnosno fizička lica, koja žive od prodaje ostalih šumskih proizvoda i dalje moći da sakupljaju gljive, bilje i ostalo, ali će ih firme morati registrovati i dodijeliti im identifikacioni broj, odnosno karticu.

- Oni će prilikom kontrole u šumskom gazdinstvu pokazati taj dokument i neće imati problema. Takođe, ta lica će proći određenu obuku da pravilno prikupljaju ostale šumske proizvode kako ne bi došlo do degradacije u staništu. Nikakvu drugu obavezu neće imati u odnosu na prethodni pravilnik - rekao je Zubić za "Glas Srpske".

Kada su u pitanju fizička lica koja sakupljaju ostale šumske proizvode za vlastite potrebe, Zubić kaže da je i prethodnim pravilnikom bilo propisano da građani dnevno mogu sakupiti do jednog kilograma.

- Smatramo da je, na primjer, kilogram gljiva za potrebe jednog domaćinstva dnevno sasvim dovoljan - ocijenio je Zubić.

On je rekao da su firme, koje se bave otkupom i prodajom ostalih šumskih proizvoda, obavezne da plaćaju naknadu od pet odsto preduzeću "Šume Republike Srpske", koje su korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike.

- Mnoge firme ranije se nisu pridržavale tog propisa, a tome u prilog govore podaci da su firme koje se bave preradom i prodajom ostalih šumskih proizvoda lani izvezle robu u vrijednosti od 23 miliona KM, a "Šumama Srpske" na ime korišćenja uplatile su samo 8.000 KM, umjesto više od milion KM, iako ovdje treba uzeti u obzir da one imaju i vlastitu proizvodnju - rekao je Zubić.

Kada je riječ o kontroli ove oblasti, Zubić kaže da će ugovor, koji će komercijalna preduzeća sa "Šumama Srpske" sklopiti na godišnjem nivou, podrazumijevati lokacije, količine i vrste ostalih šumskih proizvoda.

- Kontrolu na terenu će vršiti lugari, koji će provjeravati da li sakupljač ima identifikacioni broj i evidencioni blok u kojoj upisuje količine - rekao je Zubić.