latinica  ћирилица
01/12/2020 |  12:00 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

Iz Kompenzacionog fonda isplaćeno oko 328 miliona KM

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je iz Kompenzacionog fonda isplaćeno ukupno 328,7 miliona KM.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

Odgovarajući na poslanička pitanja tokom "Aktuelnog časa" na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da je iz Kompenzacionog fonda do sada direktno u privredu usmjereno 94 miliona KM plus 50 miliona KM za garancije po uzetim bankarskim kreditima.

Vidovićeva je rekla da je u zdravstvo direktno usmjereno oko 96 miliona KM, kao i da je Fondu zdravstva usmjeren transfer 52 miliona KM da bi svi mogli da se liječe bez obzira da li su osigurani.

- Opštinama je za gubitak prihoda po osnovu PDV-a upućeno 30 miliona KM i 6,1 milion KM velikom broju nevladinih organizacija koje su bile u socijalnoj potrebi - rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da je pad BDP-a za prvih šest mjeseci ove godine iznosio 2,7 odsto, te da je projekcija resornog ministarstva da će na kraju godine iznositi 3,5 odsto.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić pozvao je organe BiH da odlučnije reaguju s ciljem zaštite domaće proizvodnje u smislu da se uvoz nekih proizvoda optereti ukoliko na domaćem tržištu postoji višak proizvoda.

On je rekao da je Vlada Srpske ove godine izdvojila milionska sredstva za otkup tržišnih viškova pojedinih roba, poput mesa i povrća, ali da se bez jasne aktivnosti opterećenja uvoza neće dobiti trajno rješenje u smislu zaštite domaće proizvodnje.