latinica  ћирилица
01/12/2020 |  12:50 ⇒ 12:51 | Autor: SRNA

Ruski lider ne ostavlja saveznike, za razliku od zapada

Ruski lider Vladimir Putin ima preciznu geopolitičku viziju, odnosno dugoročnu strategiju, i nikada ne ostavlja svoje saveznike, što nije slučaj sa zapadnom politikom, piše "Figaro".
Vladimir Putin (foto: Sputnik / Alekseй Nikolьskiй) -
Vladimir Putin (foto: Sputnik / Alekseй Nikolьskiй)

Putin i sa Turskom i sa Zapadom uspijeva da održava ravnotežu, dok je Zapad izgubio uticaj, osim u Ukrajini i baltičkim državama.

Francuski politikolog Tornike Gordadze napominje da se o Putinu često govori kao o odličnom taktičaru, ali lošem strategu.

Međutim, Gordadze ne dijeli taj stav jer je Putin uspio da vrati Rusiji položaj značajnog geopolitičkog igrača.

- Rusija nikad ne napušta svoje saveznike, čak i ako oni krše pravila - ovo je ideja koju promoviše Vladimir Putin - navodi Gordadze za "Figaro".

Dok Zapad može da promijeni svoju politiku u zavisnosti od situacije i ostavi na cjedilu Gadafija i Kurde, Kremlj će, naprotiv, uvijek podržavati predsjednika Sirije Bašara el Asada.

Kako navodi francuski list, Јermenija računa na pomoć Rusije u konfliktu sa Azerbejdžanom.

Međutim, kao ni sa protestima u Bjelorusiji i Kirgiziji, niti prilikom pobjede prozapadnog kandidata u Moldaviji, Putin nije preduzimao nikakve nagle poteze.

Kako navodi autor teksta, Rusija je "izvukla pouku iz Ukrajine", gdje je njeno miješanje bilo kontraproduktivno.

- Glavni cilj Vladimira Putina - vraćanje ruskih pozicija na međunarodnom planu - postignut je - ističe Gordadze.

Drugi francuski politikolog Žan-Silvester Mongrenije primjećuje da se, bez obzira na sporove, Erdogan i Putin dobro razumiju i mogu naći kompromis. Sa druge strane, Turska za Zapad predstavlja problem.

- Ruski predsjednik ne žuri, ali manevriše i igra na različitim poljima: diplomatskim, vojnim, ekonomskim... Ako odluči da nije trenutak, on se ne miješa - smatra Mongrenije.

Tako je čekanje Rusije u Nagorno-Karabahu vratilo u region mirovne snage. I u Јermeniji i u Bjelorusiji Vladimir Putin računa na vrijeme.

- On je rukovodilac stare škole. Ako demokratske zapadne države zavise od vremena i od mišljenja društva, on vodi svoju djelatnost po dubini - istiće Mongrenije.