latinica  ћирилица
01/12/2020 |  14:06 ⇒ 19:08 | Autor: SRNA

Filipović: Banka humanog mlijeka značajna za svu prijevremeno rođenu djecu (FOTO)

Uspostavljanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj od izuzetnog je značaja za svu prijevremeno rođenu djecu, ali i za cijelu Republiku, istakla je predstavnik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" Amela Filipović.
Podrška humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" (foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Podrška humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" (foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Udruženja sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, Filipovićeva je napomenula da se svako deseto dijete u svijetu, pa i u Srpskoj, rodi prije vremena.

- Banka humanog mlijeka koju ćemo uspostaviti zahvaljujući ovogodišnjoj humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" biće prva ovakva banka u BiH. Smatram da će ova aktivnost koju smo pokrenuli, uz podršku predsjednice Republike Srpske, biti jako uspješna i da ćemo realizovati ovu ideju - rekla je Filipovićeva.

Prema njenim riječima, banka humanog mlijeka je od velikog značaja za sve prijevremeno rođene bebe, jer svako humano mlijeko predstavlja i lijek toj djeci.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Ovim istovremeno podižemo svijest o prijevremeno rođenoj djeci što je kod nas sve češća pojava. Ovakva banka će biti velika podrška svim mrvicama koje treba da se rode - naglasila je Filipovićeva.

Humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" tradicinalno se 11. put održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorištena za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a osnovna namjera je da se prijevremeno rođenoj i teškoj bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko.

U okviru akcije, od danas do 31. decembra, biće aktivan i "M:tel" humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj građani će biti u prilici da podrže akciju sa jednom KM i na taj način daju svoj doprinos cjelokupnoj akciji.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.