latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:07 ⇒ 16:08 | Autor: SRNA

Sajić: Intenzivirati saradnju i raditi na privlačenju investicija u BiH

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić razgovarala je, putem video konferencije, sa šefom Bavarske državne kancelarije i državnim ministrom za Federalne i evropske poslove i medije Florijanom Hermanom o unapređenju saradnje i privlačenju investicija u BiH.
Vera Sajić -
Vera Sajić

Sajićeva je istakla da je njen cilj da se u narednom periodu intenzivira saradnja sa bavarskim institucijama jer je nivo saradnje u prethodnom periodu bio nizak.

Sagovornici su se saglasili da ima prostora za intenziviranje saradnje, a posebno u oblastima obrazovanja i kulture.

Generalni konzul BiH u Minhenu upoznala je ministra Hermana da je Savezna Republika Njemačka jedan od najvećih stranih donatora u BiH i u vrhu je investitora u BiH, gdje trenutno posluje 257 njemačkih firmi.

- Sa godišnjom razmjenom od oko 1,7 milijardi evra Njemačka je među najvažnijim trgovinskim partnerima BiH - istakla je Sajićeva.

Ona je rekla da je Generalni konzulat BiH u Minhenu zainteresovan da svojim angažmanom pomogne privlačenju investicija u BiH, posebno firmi iz Bajerna, istakavši niske porezne stope u BiH i kavalitetnu i obučenu radnu snagu.

Sagovornici su se saglasili da bi intenzivno radeći u narednih godinu ili dvije moglo doći do realizacije projekata u oblastima obrazovanja, inovacija i novih tehnologija jer u ovim oblastima BiH bi mogla računati na podršku institucija Bavarske, objavljeno je na sajtu Generalnog konzulata BiH u Minhenu.

Na sastanku je dogovoreno da Sajićeva uspostavi kontakte sa ministarstvima i drugim institucijama Bavarske kako bi se pokušali iznaći modeli saradnje i dogovorili projekti za budućnost.

Sajićeva je upoznala Hermana o radu ovog konzulata, naglasivši da se i u doba pandemije redovno obavljaju svi konzularni poslovi uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.