latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:14 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Unapređenje saradnje će stimulisati nove poslovne aktivnosti

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izrazio je nadu da će formiranje poslovne asocijacije između Norveške i BiH doprinijeti unapređenju saradnje privrednih subjekata i uspostavljanju još boljih ekonomskih kontakata između dvije zemlje, što će stimulisati poslovne aktivnosti i dovesti do kreiranju novih radnih mjesta u BiH.
Vjekoslav Petrićević -
Vjekoslav Petrićević

Petričević, koji je prisustvovao zvaničnom pokretanju "NBBA" poslovne asocijacije Norveške i BiH, istakao je da postoje primjeri dobre poslovne saradnje između Norveške i Republike Srpske, prije svega u oblasti metalne industrije i energetike, gdje nekoliko kompanija obavlja proizvodnju za potrebe norveških partnera ili posluje na norveškom tržištu.

On je naglasio da će se u narednom periodu istražiti nove mogućnosti pojačane saradnje kompanija iz BiH i Norveške, u različitim oblastima industrije i dodao da ne treba zanemariti i potencijal dijaspore koja domaće privrednike može još bolje približiti stranim partnerima, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Petričević je podsjetio na kampanju Ministarstva privrede i preduzetništva pod sloganom "Srpska – Republika mogućnosti", koja je započeta u martu, ali je ostala u sjeni dešavanja sa pandemijom.

Prema njegovim riječima, cilj kampanje je promocija privrednih potencijala i isticanje brojnih prednosti i mogućnosti za direktne strane investicije u Srpsku.

Petričević je pojasnio da kampanju prate video-spot preveden na nekoliko stranih jezika, internet portal za investitore i promotivna brošura za privlačenje investitora i ulaganje u različite privredne sektore Republike Srpske.

On je izrazio uvjerenje da će se nakon završetka pandemije pojačati interesovanje stranih kompanija za investicije na ovim prostorima, prije svega zbog dobrog geografskog položaja i saobraćajne povezanosti sa zemljama EU.

Petričević je iskazao posebnu zahvalnost ambasadoru Norveške u BiH Olavu Reinertsenu zato što se akitvno uključio u promociju kampanje koja ističe sve prirodne resurse i privredne potencijale kojima raspolaže Republika Srpska.