latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:14 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Crna Gora: Poništeno rješenje o poreskom dugu Mitropolije

Ministarstvo finansija Crne Gore poništilo je rješenje Poreske uprave, kojim se Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na teret stavlja poreski dug od preko dva miliona evra na ime poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za oko 60 sveštenih lica, saopšteno je iz Mitropolije.
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs) -
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs)

Spornim rješenjem Mitropoliji je bila utvrđena obaveza plaćanja poreza i doprinosa za zdravstveno osiguranje na lična primanja, kamate za neplaćene doprinose za period od 2003. do 2020. godine.

U odluci o poništavanju rješenja navodi se da je Mitropolija u blagovremenoj žalbi navela da nema pravnog osnova da bude stranka u postupku za obračun doprinosa za PIO za sveštenike i vjerske službenike kao osiguranike samostalne djelatnosti.

Ukazano je da je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano da su obveznici doprinosa za PIO sveštenici, vjerski službenici, monasi i monahinje, a ne Mitropolija.

Iz Ministarstva finansija su naveli da pobijeno rješenje Poreske uprave nije pravilno i na zakonu zasnovano.

Punomoćnici Mitropolije u ovom predmetu bili su sveštenici protojerej-stavrofor Velibor DŽomić i proto-prezviter Predrag Šćepanović.