latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:34 ⇒ 02/12/2020 | 07:22 | Autor: RTRS

"S ljubavlju hrabrim srcima" - za prvu Banku majčinog mlijeka (VIDEO)

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske, tradicionalno, već jedanaesti put, sprovodi se humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima".
S ljubavlju hrabrim srcima - Foto: RTRS
S ljubavlju hrabrim srcimaFoto: RTRS

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" biće iskorištena za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko.

Svjetski podaci ukazuju na činjenicu da se svako deseto dijete rodi prijevremeno. Prijevremenim rođenjem smatra se rođenje prije 37. nedjelje trudnoće.

Prijevremeno rođena djeca ne mogu sisati, a majke često nisu u mogućnosti obezbijediti im dovoljno mlijeka. Za djecu koja su u neonatalnim jedinicama intenzivne njege, donacije mlijeka su od presudnog značaja za život.

Predstavnica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice" Amela Filipović kaže da je uspostavljanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj od izuzetnog značaja za svu prijevremeno rođenu djecu, ali i za cijelu Republiku.

- Ovim istovremeno podižemo svijest o prijevremeno rođenoj djeci što je kod nas sve češća pojava. Ovakva banka će biti velika podrška svim mrvicama koje treba da se rode - naglašava Filipovićeva.

U obezbjeđivanju mlijeka glavnu ulogu ima Banka humanog mlijeka koja neonatalne jedinice intenzivne njege snabdijeva bezbjednim, pasteriziranim, doniranim majčinim mlijekom. Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" biće iskorišćena za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj,

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je nadu da će ovogodišnja akcija biti uspješna, istakavši da je osnivanje pomenute banke veliki poduhvat.

Cvijanović je podsjetila da će to biti i prva banka humanog mlijeka u BiH, kakve danas postoje u savremenom svijetu, a posljednjih nekoliko godina i u našem okruženju.

- Rukovodeći se tim dobrim praksama, odlučili smo se za jedan ovako veliki poduhvat. Ove godine, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju neće biti našeg tradicionalnog okupljanja, ali ćemo imati program - navela je predsjednica Srpske.

      Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Partneri predsjednice Republike Srpske i u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji biće mladi umjetnici i djeca iz različitih dijelova Republike Srpske, a podršku humanitarnoj akciji tradicionalno svake godine pružaju i afirmisani kulturni i sportski radnici iz regiona.

U okviru akcije, od 1. do 31. decembra 2020. godine, biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411.