latinica  ћирилица
01/12/2020 |  16:49 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Milunović: Prioritet - primanja boračko-invalidske zaštite

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je opredjeljenje Vlade Srpske da primanja korisnika boračko-invalidske zaštite moraju imati prioritet u projekciji novog budžeta, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju izazvanu pandemijom virusa korona.
Banjaluka - Milunović - organizacije od posebnog interesa - Foto: SRNA
Banjaluka - Milunović - organizacije od posebnog interesaFoto: SRNA

Milunović je, u razgovoru sa predstavnicima organizacija proisteklih iz proteklog rata koje imaju status od posebnog interesa za Republiku Srpsku, naveo da je Vlada Srpske obezbijedila redovnu isplatu svih ovogodišnjih primanja korisnika boračko-invalidske zaštite, te da će to biti osnovni cilj i u projekciji budžeta za narednu godinu.

On je podsjetio da su invalidnine od 2013. do 2020. godine rasle ukupno za 17,3 odsto, da su uvedena nova prava za borce, te da se, u okviru mogućeg, uvijek pronalazi mogućnost za unapređenje položaja boračkih kategorija, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Milunović je, u odvojenim susretima, razgovarao sa delegacijom Organizacije amputiraca Udas, koju je predvodio predsjednik Željko Volaš, dok je predsjednik Anđelko Nosović predvodio delegaciju Saveza logoraša Republike Srpske.

Predstavnici Udasa posebno su izrazili zahvalnost Vladi, a naročito Milunoviću, zbog odluke unazad tri godine o novom, po amputirce mnogo povoljnijem, načinu korištenja sredstava za nabavku ortopedskih pomagala.

Oni su naglasili da mogućnost da sredstva koja lično dobiju iskoriste za nabavku ortopedskih pomagala prema sopstvenom izboru proizvođača nema niko u zemljama u okruženju. Smatraju da će za narednu godinu biti neophodno obezbijediti veća sredstva jer poslije tri godine počinje novi ciklus nabavke ortopedskih pomagala.

Oni su ukazali na činjenicu da jedan broj korisnika nije iskoristio datu mogućnost zbog neinformisanosti, ali i činjenicu da su neki, prije donošenja odluke, već bili nabavili protezu/pomagalo na stari način, posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja.

Zahvalni su Vladi Republike Srpske za pomoć da u okviru Zakona o zdravstvenom osiguranju svim amputircima bude omogućena banjska rehabilitacija na godišnjem nivou, kao i besplatno korištenje auto-puta za osobe sa invaliditetom.

Oni zahtijevaju pomoć Vlade prema institucijama BiH da bi im bio omogućen uvoz skupljih automobila, jer pojedina lica sa invaliditetom zahtijevaju specijalizovana motorna vozila, čija vrijednost prelazi 30.000 KM, koliko je aktuelni limit.

Iz Saveza logoraša Milunovića su informisali o aktivnosti koju zajednički vode sa Centrom Republike Srpske za istraživanje rata i ratnih zločina na mapiranju novih 12 lokacija u regiji Zenica i Sarajevo, gdje su bili, dosad javnosti nepoznate lokacije logora za Srbe.

U narednoj godini Savez očekuje veću materijalnu podršku iz budžeta za projekte koje, kao društveno odgovorna organizacija, žele da sprovode na terenu, širom Republike Srpske.

Milunović će i narednih dana razgovarati o budžetu za narednu godinu sa predstavnicima preostalih organizacija od javnog interesa proisteklih iz proteklog rata, nakon čega će o rezultatima obavijestiti Vladu Republike Srpske.