latinica  ћирилица
01/12/2020 |  18:21 ⇒ 18:22 | Autor: SRNA

Brnabić: Vakcina će biti besplatna za sve građane

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na video-sastanku sa direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom da je Srbija veoma zainteresovana da dođe do vakcine protiv virusa korona, čim bude odobrena od relevantnih institucija.

Ona je obavijestila Klugea da je Srbija već potpisala predugovore sa pojedinim farmaceutskim kućama koje rade na izradi vakcine, dodavši da će vakcina biti besplatna za sve građane.

Brnabićeva je sagovorniku prenijela da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji ozbiljna, ali da se zahvaljujući mjerama koje država preduzima drži pod kontrolom, kao i da se svakodnevno ulažu napori kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

Ona je ukazala da su s ciljem što efikasnije borbe sa virusom korona od danas usvojene nove, restriktivnije mjere, te da Srbija na dnevnom nivou sada testira oko 12.000 ljudi, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kluge je pozdravio mjere i napore Srbije u borbi sa virusom korona i naveo da, u borbi sa pandemijom, posebnu pažnju treba obratiti na škole, da se pažljivo prati primjena i efekat mjera na školski sistem i edukaciju djece, kako bi se izbjeglo da ova generacija đaka i studenata bude žrtva virusa korona.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.