latinica  ћирилица
01/12/2020 |  19:02 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Klizi li SDA ka potpunom raskolu? (VIDEO)

U iščekivanju potvrda lokalnih izbora u BiH, rezultati opštih iz 2018, u Federaciji još nisu implementirani. Dok krnja entitetska vlada i dalje "radi" u tehničkom mandatu, Kanton Sarajevo dobiće treću za dvije godine. Kanton je juče uspostavio novu skupštinsku većinu i odmah smijenio Vladu predvođenu kadrovima SDA. Јoš jedan udarac za partiju Bakira Izetbegovića, nakon loših izbornih rezultata koji su uzrokovali unutarstranačke turbulencije. Klizi li SDA ka potpunom raskolu?
Denis Zvizdić   (Foto:faktor.ba) -
Denis Zvizdić (Foto:faktor.ba)

Tinjalo je još od majske konvencije 2018. kada je Denis Zvizdić odustao od kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Taj gest stranački idealisti uzrokovali su povlačenjem u korist predsjednikove supruge Sebije Izetbegović.

Odustala je i prva bošnjačka dama kasnije, ali samo od te kandidature. Na svim drugim, mogućim, bila je sveprisutna, pa i u sarajevskom kantonalnom odboru, kao potpredsjednica.

I upravo tu, najteži i najbolniji poraz, na lokalnim izborima, doživjela je SDA. Izgubila je četiri načelnička mjesta, desetke odborničkih. I dobila kritički osviještenog i govorljivog Zvizdića.

Kriminal i korupcionaške afere, koje se vezuju za stranačke pulene, neuređen zdravstveni sistem, katastrofalna predizborna kampanja.... Detektovao je Zvizdić razloge poraza na izlaznim stranačkim vratima.

- Poraz je bio bolan, brutalan i ponižavajući u Kantonu Sarajevo. Zato tražim smjenu Kantonalnog odbora SDA - izjavio je Zvizdić.

Na prijeteći odgovor stranačkog lidera nije dugo čekao.

- I on (Zvizdić) će sad imati priliku da upozna mene. Јa nisam čovjek kojem se daju ultimatumi - rekao je Bakir Izetbegović.

Branio je lider SDA neodbranjivo. Supružničke “zasluge” u zdravstvu, ratne - nosilaca korupcionaških afera, radne – srednjoškolskog kadra u obavještajnom sektoru... a onda nakon sjednice stranačkog kolegijuma procijedio: “Vrijeme je da stanu teške riječi. Zvizdić i ja se znamo jako dugo”. Reterirao je, reklo bi se! Ali samo prividno.

- Zvizdić je dao neke izjave da će napustiti neke svoje ultimatume. Mislim da to nije trebalo, ali vidjećemo kad dođe, razgovaraćemo s njim o tome - dodao je Izetbegović.

Rečenica koja neodoljivo podsjeća na “slučaj” iz stranke izbačenog Aljoše Čampare. I sa njim je, kao vrsnim “poznavaocem”, samo prije koji mjesec Izetbegović “razgovarao”, nakon što je Čampara “progovorio” o stranačkoj stranputici.

I prije Čampare, sa raznim Konakovićima, Šepićima, Kasumovićima, Hadžibajrićima.... A upravo oni, kao pojedinci ili združeno sa tek uspostavljenom novom političkom platformom, pomeli su zeleni porodično-stranački konglomerat u Sarajevu, Zenici, Goraždu, Bihaću....Dakle, svi veći centri unutar Federacije.

Kakva sudbina čeka Zvizdića, biće jasnije nakon stranačke sjedeljke sljedeće sedmice. Da li će “lider” ipak spustiti loptu, buntovnika “zamrznuti” i čekati pogodan trenutak da ga politički ugasi i skloni!? Ili će Zvizdić, što je izvjesnije, sam otići, poput prethodnika formirati novu partiju ili se priključiti nekoj njihovoj.

- Mislim da, kada govorimo o Zvizdiću, nema povratka. Ali ne mogu da razumijem kako je moguće da rukovodstvo neke partije, političke organizacije, do te mjere potpuno bude nesposobno i da ne prepozna šta je ono šta ih ugrožava - ističe politički analitičar Žarko Papić.

I nije samo Zvizdić detektovao uzroke propadanja stranke, prije supružničke upravljačke strukture! Učinili su to i neki drugi “disidenti”. Od Zvizdića možda i glasnije i jasnije reizabrani načelnik opštine Novi grad Semir Efendić – jedine sarajevske gradske opštine gdje je SDA jedva dobila prolaz.

Mnogi su skloni reći kako je Efendić Zvizdića prestigao u egzodusu. Prva provjera sudbine SDA – za 15-ak dana u Mostaru. No Papić nema dilemu.

- Dakle, oni jesu stvarno na pragu raspada i mislim da će za opšte izbore imati još lošiji rezultat, ukoliko nešto radikalno ne učine - dodao je analitičar.

A spremnosti za radikalne rezove u SDA – nema. Bar za sada!