latinica  ћирилица
01/12/2020 |  19:20 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Banjac napustio DNS; Nešić: Idemo u opoziciju (VIDEO)

Današnja sjednica Narodne skupštine prva je, nakon više od 14 godina, na kojoj DNS učestvuje kao opoziciona partija. Tako je ono što je predsjednik stranke, Nenad Nešić, najavljivao danima, danas i ozvaničeno. A, zbog DNS-ovog napuštanja vladajuće koalicije, njih je napustio dosadašnji generalni sekretar i šef Kluba poslanika u NSRS, Darko Banjac.
Predsjedništvo DNS-a - Foto: RTRS
Predsjedništvo DNS-aFoto: RTRS

S obzirom da Banjac sebe, u narednom periodu, ne vidi kao opozicionog poslanika, a nije, kaže, saglasan ni sa jučerašnjom smjenom četiri potpredsjednika DNS-a, odlučio je da podnese neopozivu ostavku na sve stranačke funkcije. I Banjac i Nešić poručili su da nisu mogli da pronađu zajednički jezik.

- Imamo različite stavove, različita mišljenja i, iz tog razloga, ja ne mogu ostati član DNS-a - istakao je Banjac.

- Naši politički putevi su se razlišli i ja mu želim sreću u budućem političkom angažmanu - naglasio je Nešić.

Novi šef DNS-ovog kluba poslanika u Narodnoj skupštini je Duško Ivić, koji je potvrdio da će preostali poslanici ove stranke, njih šest, djelovati opoziciono. Podrška Nešiću stigla je i od Predsjedništva stranke.

- Tražićemo da nas premjeste u lijevu stranu sale i kao opozicioni poslanici djelovaćemo korektno, ono što je dobro pohvalićemo, što nije dobro, kritikovaćemo - naglasio je Ivić.

Slavko Gligorić, potpredsjednik DNS-a, dodao je su oni koji su ostali u stranci dovoljni i da će pokazati, kako je rekao, iskrenost, istinu i put ka boljem životu u Srpskoj.

Prelazak DNS-a u opoziciju nije značajnije narušio odnos snaga u Parlamentu Srpske, jer koalicija oko SNSD-a i dalje ima većinu, iako ne i dvotrećinsku.

U DNS-u ne kriju da će, u narednom peiordu, zajedno sa ostalim opozicionim strankama, pokušati da formiraju novu većinu, kako u Srpskoj, tako i na bh. nivou.

- Ko želi promjene, ko želi bolje Republici Srpskoj, ko uviđa probleme koji se trenutno ovdje dešavaju, mi smo sa takvima spremni da razgovaramo. Smatramo da je Srpskoj potrebna nova energija, novi ljudi, da su potrebne promjene kako bi izašli iz ekonomske i demografske krize - naglasio je Nešić.

Podsjećamo, DNS je ovaj skupštinski saziv započeo sa 12 poslanika, da bi se, na polovini mandata, taj broj prepolovio. Najnoviji odlazak iz stranke završen je u, naoko, prijateljskom tonu. Iako, kažu, i dalje ostaju prijatelji, Banjčevi i Nešićevi politički putevi i definitivno su se razišli, a ostaje da se vidi kako će se to odraziti na budućnost stranke.