latinica  ћирилица
01/12/2020 |  22:10 ⇒ 22:10 | Autor: TANЈUG

Tiodorović: Novim mjerama smanjićemo kontakte

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je danas da će tokom vikenda biti zatvoreni svi objekti, izuzev apoteka, prehrambenih prodavnica, dostave hrane i pumpi i da će tako biti naredna dva vikenda, do 15. decembra.
Branislav Tiodorović (foto:Tanjug/Dimitrije Nikolić) -
Branislav Tiodorović (foto:Tanjug/Dimitrije Nikolić)

- Ne tražimo tri mjeseca, ali tražimo da tako bude bar do 15. decembra. Da izdržimo to, pa ćemo da procijenimo da li ćemo nastaviti u tom trendu ili ćemo imati efekte, pa ćemo moći da ublažavamo mjere. Na taj način ćemo smanjiti socijalne kontakte - rekao je Tiodorović gostujući na RTS.

On je dodao da nove mjere nisu zaključavanje.

- Ne bih upotrijebio takav izraz. Ne radi se o vanrednom stanju, već o ograničenom radnom vremenu - naveo je Tiodorović i dodao da je on i ranije bio za to da se objekti zatvaraju i prije 17.00 časova.

- Bio sam za to da se ranije zatvore i ne bismo imali "crni petak". Mislim da je to mjera koja je trebalo ranije da se primjeni - dodao je on.

Tiodorović je kazao da se ne razmatra uvođenje policijskog časa, niti vanrednog stanja.

- Nadam se da će Vlada da usvoji ove mjere u četvrtak. Pijace smo ostavili otvorene, mada je i tamo pojačan rizik, a za vikend će raditi do 15.00 časova - kazao je niški epidemiolog.

On je pojasnio i zašto djeca do deset godina mogu da idu u školu, navodeći da ona nemaju receptor AC-2, koji je neophodan da bi se virus vezao za ćeliju.

Istu preporuku je dala Svjetska zdravstvena organizacija, a to je, kaže Tiodorović, da djeca u tom uzrastu treba da idu u školu jer za njih nema opasnosti, osim za onu koja imaju astmu.