latinica  ћирилица
02/12/2020 |  08:02 ⇒ 08:04 | Autor: SRNA

Krivokapić obrazlaže program i sastav nove vlade

Mandatar Zdravko Krivokapić danas će u Skupštini Crne Gore obrazložiti program i personalni sastav nove vlade.
Zdravko Krivokapić (AP/Risto Bozovic) - Foto: AP
Zdravko Krivokapić (AP/Risto Bozovic)Foto: AP

Najavljeno je da će sjednica, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana.

Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obavještenja da tri koalicije, poslije parlamentarnih izbora, imaju skupštinsku većinu.

Mandatar je u ekspozeu, koji je u ponedjeljak dostavio parlamentu, istakao da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida 19 i istinska vladavina prava.

On je poručio da će fokus, osim slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, počevši od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata.

On je najavio i da će svi "diskriminacioni zakoni koji su kreirani s ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene".

- Poseban prioritet vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama - rekao je Krivokapić.

On je rekao da će biti izvršena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora, donesena deklaracija o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotokovima, kao i izmjena Zakona o energetici.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

On je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a inostranih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Јakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Јelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

- Sve su ovo osobe koje su znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterijumima zaslužile da predvode pojedina ministarstva - rekao je Krivokapić.

Sjednica Skupštine Crne Gore počeće u 12.00 časova.