latinica  ћирилица
02/12/2020 |  09:29 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Poslanici glasali o razmotrenim tačkama dnevnog reda (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske glasali su o razmotrenim tačkama dnevnog reda.
Narodna skupština Republike Srpske (foto: narodnaskupstinars.net) -
Narodna skupština Republike Srpske (foto: narodnaskupstinars.net)

Narodna skupština Republike Srpske na 13. redovnoj sjednici danas je usvojila drugi rebalans Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu - po hitnom postupku, te Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu - po hitnom postupku i Izvještaj o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila.

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je u Narodnoj skupštini da su realizovane sve planirane aktivnosti u 2019. godini, navodeći da je izmjenama Zakona o fiskalnoj odgovornosti dodatno ojačana uloga ovog organa u pravnom sistemu Srpske, naročito u dijelu koji se odnosi na fiskalnu odgovornost, efikasno i efektivno korištenje budžetskih sredstava.

U izvještajnom periodu Fiskalni savjet je, kaže Krajišnik, održao sedam redovnih i osam vanrednih sjednica, na kojima je razmatrano 78 tačaka dnevnog reda.

Poslanici su razmotrili Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi.

Nacrtom zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi propisani su uslovi i način sticanja ovog statusa, prava i obaveze, vođenje evidencije, obezbjeđivanje sredstava, te druga pitanja koja su značajna za ovu kategoriju.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da lice koje ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili samostalnog stručnjaka u kulturi, pod određenim uslovima, ostvaruje pravo na refundaciju sredstava uplaćenih na ime doprinosa iz budžeta Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i Prijedlog zakona o faktoringu čijim donošenjem se doprinosi povećanju naplate potraživanja, a time i povećanju likvidnosti i solventnosti privrednih subjekata, kao i pravne sigurnosti u poslovanju ugovornih strana, što bi uticalo na povećanje investicija.

Ovaj prijedlog zakona uređuju pojam, predmet, vrste i ugovor o faktoringu, prava, obaveze i odgovornosti učesnika faktoringa, uslovi za osnivanje, poslovanje i prestanak rada društva za faktoring, te nadžor nad obavljanjem faktoringa.

Faktoring je pravni posao kupoprodaje postojećeg nedospjelog ili budućeg kratkoročnog potraživanja, nastalog na osnovu ugovora o prodaji robe ili pružanju usluge u kome učestvuju ustupilac, faktor i dužnik.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sinoć je, bez rasprave,razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, a poslanici su objedinjeno razmatrali i set zakona o taksama - posebnim republičkim, komunalnim i administrativnim taksama.

Dan u Parlamentu obilježila je rasprava o Prijedlogu drugog rebalansa Budžeta Republike Srpske za 2020. godinu u iznosu od triu milijarde i 636 miliona maraka i Izvještaju o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila.