latinica  ћирилица
02/12/2020 |  10:11 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Sa "Darom iz Јasenovca" povratak na svjetsku filmsku pozornicu

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković čestitala je danas kandidaturu filma "Dara iz Јasenovca" za nagradu "Zlatni globus" i istakla da se time srpska kinematografija vraća na svjetsku filmsku pozornicu, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.
Sa snimanja filma "Dara iz Јasenovca" (Foto:FCS) -
Sa snimanja filma "Dara iz Јasenovca" (Foto:FCS)

- Ovo je ne samo veliko priznanje za film `Dara iz Јasenovca`, već i dobar znak za čitavu srpsku kinematografiju, koja se ovom kandidaturom vraća na svetsku filmsku pozornicu - istakla je Gojkovićeva.

Ona je napomenula da je kandidatura filma "Dara iz Јasenovca" za "Zlatni globus" posebno značajna, jer je to prvi srpski film u trci za "Zlatni Globus" za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film.

U saopštenju se napominje da je film "Dara iz Јasenovca" srpski kandidat i za nagradu "Oskar".

"Zlatni globus" je američka nagrada koju od 1944. godine dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara najboljim filmovima i televizijskim programima iz protekle godine, a dobitnici ove nagrade smatraju se ozbiljnim kandidatima i za prestižnu nagradu američke filmske akademije "Oskar".

Nominacije, odnosno filmovi koji su ušli u uži krug za nagradu "Zlatni globus", biće objavljene 3. februara, a svečana ceremonija proglašenja dobitnika zakazana je za 28. februar.