latinica  ћирилица
02/12/2020 |  10:53 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Srebrenica: "Kuća dobrih tonova" uključena u projekat Kreativne Evrope

Djeca i mladi sa područja Srebrenice i Bratunca, koji pohađaju muzičke, horske i druge radionice u srebreničkoj "Kući dobrih tonova" učestvovaće u dvogodišnjem projektu Kreativne Evrope pod nazivom "Pjesme za Evropu".
Srebrenica: "Kuća dobrih tonova" - Foto: SRNA
Srebrenica: "Kuća dobrih tonova"Foto: SRNA

Ovaj projekat zvanično je počeo objavljivanjem kompozicije "Želimo da pjevamo zajedno" čiji je autor teksta i muzike direktor hora "Bečkih dječaka", profesor Gerald Virt.

Kompoziciju su u partnerstvu izveli horovi iz Austrije, Grčke, Slovačke i hor "Kuće dobrih tonova" iz Srebrenice.

Ovo je izuzetna čast i prilika da djeca uče i razvijaju se prateći savremene programe i metodologiju izučavanja muzike, smatraju u srebreničkoj muzičkoj školi.

U ovoj školi smatraju da će, zahvaljujući kvalitetnom radu i afirmaciji, mladi muzičari iz Srebrenice i Bratunca ravnopravno učestvovati u stvaranju muzike sa partnerima iz Evropske unije.

- Svi učesnici projekta će koristiti prednosti SMART metodologije podučavanja u muzičkoj nastavi - rekao je generalni menadžer "Kuće dobrih tonova" Ismar Porić.

On kaže da je ovu metodologiju osmislio profesor Virt i da ona podrazumijeva softver koji mjeri pažnju, angažovanost i glasovne kapacitete učesnika programa.

Koristeći se ovom metodologijom nastavnici mogu brzo unaprijediti svoje predavačke vještine.

Porić ističe da je socijalna inkluzija u prvom planu svim partnerima u projektu, a da će muziku koristiti kao platformu za promociju kulturnih i umjetničkih vrijednosti, čiji će promoteri biti djeca i mladi.

Cilj projekta je da se kroz muziku promovišu univerzalne ljudske vrijednosti.