latinica  ћирилица
02/12/2020 |  11:39 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Slijedi zakazivanje glavnog pretresa protiv Mehmedagića i Pekića

Nakon što su direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić i rukovodilac u toj agenciji Muhamed Pekić danas negirali krivicu pred Sudom BiH po optužbama za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, predmet će biti proslijeđen drugom sudiji nakon čega će biti zakazan glavni pretres na kome će tužilac Oleg Čavka i odbrana iznositi svoje dokaze i saslušavati svjedoke.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Mehmedagićev advokat Senka Nožica rekla je nakon današnjeg ročišta da i dalje smatra da je riječ o politički motivisanom procesu.

- I dalje stojimo pri tome da je moj branjenik nevin. To je maksimum koji mogu reći jer sve drugo bilo bi uticaj na Sud koji treba da počne da sudi - rekla je Nožica.

Ona je navela da će nakon izjašnjenja o krivici, predmet biti upućen sudiji koji će suditi i biće zakazan glavni pretres.

- Koliko će suđenje trajati to niko ne može reći. Suđenja se brzo odvijaju ali u doba pandemije više ništa ne možemo znati, ni kada će pretres biti zakazan ni koliko će trajati, ko će biti sudija, ali u svakom slučaju ovo ne bi trebalo da bude dug proces. Uopšte nije složen proces i mislim da ćemo ga brzo završiti - rekla je Nožica.

Ona je istakla da ima strategiju odbrane. "Moj branjenik je nevin prije nego što je optužnica podignuta", rekla je Nožica.

Advokat drugooptuženog Pekića, Јasenka Rešidović nije željela da daje izjave medijima.

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić i rukovodilac u toj agenciji Muhamed Pekić izjasnili su se danas pred Sudom BiH da nisu krivi po optužbama za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

I Mehmedagić i Pekić su na pitanje sudije Enide Hadžiomerović negirali krivicu.

Mehmedagić i Pekić optuženi su da su tokom avgusta zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA radi privatnih interesa, da bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora te agencije.

Optužnica protiv njih je potvrđena 4. novembra.