latinica  ћирилица
02/12/2020 |  12:58 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Za tri mjeseca izrečena mjera protjerivanja za 401 stranog državljanina

Služba za poslove sa strancima u posljednja tri mjeseca zbog nezakonitog ulaska ili boravka u BiH izrekla je mjeru protjerivanja za 401 stranog državljanina, među kojima su državljani Avganistana, Pakistana, Maroka, Bangladeša, Tunisa, Egipta, Alžira, Nepala i Turske.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Samo u novembru mjera protjerivanja izrečena je za 114 stranih državljana, saopšteno je iz ove službe.

Strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

Služba za poslove sa strancima je u posljednja tri mjeseca sa teritorije BiH udaljila 310 stranih državljana.

Uglavnom je riječ o državljanima Pakistana, Avganistana, Maroka, Tunisa, Iraka, Bangladeša i Turske, saopšteno je iz ove službe.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja, te su do udaljenja sa teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

U istom periodu na osnovu Sporazuma o readmisiji sa zemljama regiona, 43 strana državljanina su vraćena u Srbiju, 18 stranih državljana vraćeno je u Crnu Goru, dok su četiri strana državljanina vraćena u Hrvatsku.

Služba je samostalno ili u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije u posljednja tri mjeseca u zemlje porijekla vratila 245 stranih državljana.

U toku novembra udaljena su 92 strana državljanina sa teritorije BiH.

Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa Srbijom, sedam stranaca je vraćeno u ovu zemlju, dok su po osnovu Sporazuma o readmisiji sa Crnom Gorom, tri stranca vraćena u Crnu Goru.

Služba za poslove sa strancima je samostalno ili u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije u zemlje porijekla vratila 82 strana državljanina.

Od početka ove godine Služba za poslove sa strancima registrovala je 15.520 migranata, što je za 46 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je registrovano 28.789 migranata.

U novembru Služba je registrovala 937 migranata, što je za 26 odsto manje u odnosu na oktobar kada je registrovano 1.267 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u BiH.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.629 migranata.