latinica  ћирилица
02/12/2020 |  13:01 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Usvojen drugi rebalans budžeta i set zakona za rasterećenje privrede

Narodna skupština Republike Srpske na 13. redovnoj sjednici danas je usvojila drugi rebalans budžeta Republike Srpske za 2020. godinu - po hitnom postupku, te Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2020. godinu - po hitnom postupku i Izvještaj o privremenom odstupanju konsolidovanog budžetskog deficita od fiskalnih pravila.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

Time budžet Srpske za ovu godinu iznosi 3,636 milijardi KM i uvećan je za 23 miliona KM, odnosno 0,6 odsto u odnosu na prvi rebalans.

Ukupna budžetska sredstva, osim poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke od 833,8 miliona KM, a odnose se na primitke za nefinansijsku imovinu, primitke od finansijske imovine, od zaduživanja i na ostale primitke.

Prijedlogom drugog rebalansa budžeta planiran je budžetski deficit od 394 miliona KM.

Po hitnom postupku usvojen je i set zakona kojim se smanjuju parafiskalni nameti i opterećenje privrede Republike Srpske - Zakon o dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama uz jedan prihvaćeni amandman i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak po hitnom postupku, kojim je propisano da se imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobađa poreza na dohodak od kapitalnog dobitka, te Zakon o faktoringu uz jedan usvojeni amandman koji postaje sastavni dio zakona.

Usvojen je i Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi.

Parlament je na 13. redovnoj sjednici usvojio izvještaje po osnovu Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj: Izvještaj Fiskalnog savjeta Republike Srpske o sprovođenju Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj za 2019. godinu i Izvještaj Fiskalnog savjeta Republike Srpske o radu za period 1.1.2019-31.12.2019. godine.