latinica  ћирилица
02/12/2020 |  13:22 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Ekonomsku diplomatiju učiniti dostupnijom za preduzeća

Ekonomsku diplomatiju potrebno je učiniti transparentnijom i dostupnijom za preduzeća u BiH, istaknuto je danas na onlajn edukaciji o temi "Ekonomska diplomatija-napredni modul", koju je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH.
Spoljnotrgovinska komora BiH - Foto: ilustracija
Spoljnotrgovinska komora BiHFoto: ilustracija

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore Vjekoslav Vuković rekao je da Komora primjenjuje ekonomsku diplomatiju u svom spoljnotrgovinskom poslovanju, dodajući da je za ovu organizaciju jedan od primjenjivih modela onaj koji koristi Hrvatska privredna komora.

On je pojasnio da je riječ o modelu koji koristi Hrvatska unutar svoje diplomatske mreže, a koji je prihvatila i njena privredna komora i tako uspjela uspostaviti rasprostranjenu mrežu predstavnika komorskog sistema.

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Јosip Brkić rekao je da je Odsjek za ekonomsku diplomatiju Ministarstva osmislio projekat digitalizacije ekonomske diplomatije, te dodao da će, zajedno sa međunarodnim partnerima, u nekoliko narednih mjeseci implementirati program digitalne platforme ekonomske diplomatije ovog ministarstva.

Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija izrazio je uvjerenje da će ovaj napredni kurs pomoći obnovi BiH kada se bude oporavljala od posljedica pandemije virusa korona, zajedno sa cijelim svijetom.

Direktor predstavništva Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH Sven Petke rekao je da je neophodno stvoriti odgovarajući ambijent, kako bi poslovni ljudi u BiH mogli realizovati svoje ideje.

Prema njegovim riječima, u BiH i regionu postoji veliki potencijal, tako da fokus politike treba biti na tome da se podrži privreda, odnosno da privredni razvoj bude na prvom mjestu.

- Možda nam svjetlo koje se konačno pojavljuje na kraju tunela, izlaz iz krize uzrokovane virusom korona, ponudi mogućnost da se donesu neophodne reforme u BiH. Nadam se da će na proljeće doći do poboljšanja situacije, vakcinacije protiv kovida, ali i privredne klime koja će biti pogodnija i stvoriti bolje okvire kako bi i politika mogla da donese neophodne reformeis - takao je Petke.

Današnji seminar organizovan je u saradnji sa Agencijom za državnu službu BiH, Predstavništvom fondacije "Konrad Adenauer" i nadležnim ministarstvima.

Prvi ciklus edukacije uspješno je realizovan prošle godine u Banjaluci i prije tri godine u Sarajevu, a obuku je završilo više od 400 polaznika.