latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:00 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Udruženje sudija: Tegeltija nezakonito prisluškivan

Udruženje sudija Republike Srpske saopštilo je da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija nezakonito prisluškivan i da to dovodi u pitanje mogućnost obavljanja funkcije predsjednika VSTS, a moguće i članova, pa i drugih sudija i tužilaca u, kako su naveli, bezbjednim i zakonitim uslovima.
Pravosuđe - Foto: ilustracija
PravosuđeFoto: ilustracija

- Udruženje sudija Republike Srpske zahtijeva da se na dnevni red sjednice VSTS BiH, koja je prema objavama medija zakazana za četvrtak stavi upravo ovo pitanje, koje je od fundamentalnog značaja za sigurnost i zakonitost rada nosilaca pravosudnih funkcija - navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja isitiču da se nakon ovoga nijedan sudija ili tužilac u BiH ne može osjećati sigurnim u obavljanju svoje dužnosti u zakonitom okruženju, te je sasvim sigurno da je ovo pitanje od fundametalnog značaja za nezavisnost i funkcionisanje pravosudnog sistema.

- Udruženja sudija Republike Spske smatra da su materijali nastali izvršenjem očitog krivičnog djela koji se na nijedan način ne mogu ozakoniti ili autentifikovati, potpuno nepodobni za bilo kakvo razmatranje u kontektstu odgovornosti, naročito imajući u vidu da se ovdje radi očito o predsjedniku VSTS BiH koji je žrtva očiglednog krivičnog djela. Očekivati da se utvrđuje odgovornost žrtve krivičnog djela je suprotno svim principima vladavine prava i ljudski prava i osnovnih sloboda - naglašava se u saopštenju.