latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:27 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

U Srpskoj odlični rezultati u septembru i oktobru

Republika Srpska je u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom u septembru i oktobru ove godine ostvarila odlične rezultate koje karakterišu veći izvoz robe uz istovremeno smanjenje uvoza u odnosu na septembar i oktobar prošle godine, rečeno je Srni u Republičkom zavodu za statistiku.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

U septembu ove godine ostvareni izvoz bio je veći za 1,6 odsto nego u septembru prošle godine, dok je izvoz ostvaren u oktorbru ove godine bio veći za 3,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Uvoz robe je u septembru smanjen za 1,6 odsto u odnosu na septembar, dok je vrijednost uvoza iz oktobra ove godine manja za 4,3 odsto nego u oktobru prošle godine.

Sve to je rezultovalo i time da Srpska u septembru i oktobru prošle godine ima veću pokrivenost uvoza izvozom nego u cijeloj prošloj godini.

Pokrivenost uvoza izvoom u Srpskoj u prošloj godini bila je 75,5 odsto, dok je taj procenat u septembru ove godine bio 80,4 odsto, a u oktobru 80 odsto.

U Republičkom zavodu za statistiku ističu da odlični rezultati spoljnotrgovinske razmjene u septembru i oktobru dobivaju još više na težini ukoliko se uzme u obzir cjelokupna situacija sa pandemijom virusa korona, naglašavajući da su tom doprinijeli i sve bolji u prerađivačkoj industriji Srpske koja sa 85,2 odsto čini okosnicu izvoza.

Prema podacima ovog Zavoda, Srpska je za prvih deset mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 3,71 milijardu dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,4 odsto.

Vrijednost izvoza za prvih deset mjeseci ove godine bila je oko 1,6 milijardi dolara i manja je za 8,3 odsto nego u istom periodu prošle godine, dok je vrijednost uvoza za prvih deset mjeseci bila skoro 2,12 milijardi dolara i manja je za 7,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Srpska je za deset mjeseci ove godine /od 1. januara do 31. oktobra/ najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 618,2 miliona dolara ostvarila sa Srbijom, zatim 521,4 miliona dolara sa Italijom, te blizu 370 miliona dolara sa Njemačkom.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da su ovakvi rezultati, i za svih deset mjeseci, kao i dobri rezultati spoljnotrgovinskog u septembru i oktobru, ostvareni u prvom redu povećanom obimu robne razmjene Srpske sa EU, najvažnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srpske.

Prema njegovim riječima, to je uslovljeno dinamikom oporvka od posljedica pandemije virusa korona, posebno kapaciteta prerađivačke industrije zemalja EU, pošto je značajan broj privrednih subjekata iz Srpske u određenim poslovnim vezama i odnosima sa svojim inoprtnerima iz tih zemalja.

- Iako su vrijednosti negativne, odnosno registrovan je pad obima izvza i uvoza, potrebno je istaći da se taj procentualni pad smanjuje u odnosu na podatke iz proljećnog perioda kada je udar negatvnih efekata pandemije bio najžešći. To pokazuje da se stvari kreću naprijed i to je dosta ohrabrujuće - naveo je Markićević.

On je podsjetio da je do godinu dana unazad Srpska imala suficit u spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU, dodajući da je još rano pronozirati da li će i kada taj suficit ponovo biti ostvaren, jer je još uvijek nepoznanica koliko dugo i kakve će još efekte imati pandemija virusa korona.