latinica  ћирилица
02/12/2020 |  14:30 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Borelj: Sprovesti reforme za napredak "Od Dejtona ka Briselu"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je danas da 25. godina od donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma bude prekretnica u sprovođenju reformi da bi BiH napredovala "od Dejtona prema Briselu".

- Zapadni Balkan je u srcu Evrope. EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana - rekao je Borelj u obraćanju Evropskom parlamentu.

Borelj je rekao da politički lideri u BiH moraju da budu na nivou svojih odgovornosti i isporuče reforme da bi zemlja napredovala, uz ocjenu da je BiH postigla određeni napredak tokom prethodnih 25 godina.

On je napomenuo da postoji jasna mapa puta za napredovanje prema EU i da u to spada nastavak jačanja funkcionalne demokratije, jačanje vladavine prava i osiguravanje fundamentalnih prava.

Borelj je dodao da je Unija glavni partner čitavog regiona kojem nudi ne samo smjernice nego i najsnažniju podršku.

Rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u srcu Evrope i razorni konflikt koji je doveo do više od 100.000 poginulih i preko milion izbjeglih.

- Potrebno je da se sjetimo ove tragedije, ne samo danas nego svakog dana uz odlučnost da ne dozvolimo da se ovakve tragedije ponove - rekao je Borelj.

Dodao je da EU mora biti angažovana u stalnom procesu pomirenja "koje ne pada s neba niti raste na drveću".

On je ocijenio da se 25 godina poslije Dejtona ne može ignorisati činjenica da se prošlost koristi za podsticanje tenzija i podjela iako politički lideri na svim nivoima snose odgovornost da stvore okruženje za istinsko pomirenje.