latinica  ћирилица
02/12/2020 |  15:08 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Glasanje o budžetu potvrdilo da koalicija ima većinu (VIDEO)

Narodna skupština usvojila je drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta.
NSRS (Foto: NSRS) -
NSRS (Foto: NSRS)

U prvom odmjeravanju snaga, nakon što je DNS prešao u opoziciju, za ovaj dokument glasalo je 28 poslanika SNSD-a, po četiri iz NDP-a, Ujedinjene Srpske i Demosa, troje poslanika Socijalističke partije. Za su glasali i Savo Vulić iz SPS-a, samostalni poslanik Mijo Perkunić, i bivši DNS-ovi poslanici Darko Banjac i Diko Cvjetinović.

Glasanje je pokazalo da koalicija oko SNSD-a i dalje ima skupštinsku većinu.

Nakon Darka Banjca, i Diko Cvjetinović odlučio je da istupi iz DNS-a. Razlog za to je neslaganje s politikom stranke, prije svega u Bijeljini, gdje je bio predsjednik Gradskog odbora. Konačnu odluku donio je juče nakon kratkog sastanka s liderom stranke Nenadom Nešićem i sjednice Predsjedništva DNS-a.

- Saopštio sam kolegama na sjednici Predsjedništva da podnosim ostavku, da izlazim iz DNS-a i da ću djelovati kao samostalni poslanik - rekao je Cvjetinović.

Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a, iznenađen je odlukom Cvjetinovića. On kaže da na sjednici Kluba, na kojoj je od Banjca preuzeo funkciju šefa, Cvjetinović ničim nije ukazao da odlazi iz DNS-a.

- Klub je stabilan, ima pet poslanika. U narednom periodu možda ćemo dobiti još novih poslanika. Ne bih unaprijed govorio o imenima - rekao je Ivić.

Dojučerašnji poslanik DNS-a Darko Banjac, najavljuje da će sa Cvjetinovićem, za sada, nastupati kao samostalni poslanik. Za njega, lično, ulazak u drugu stranku nije opcija, ali formiranje nove stranke jeste.

- Јoš nije donesena odluka, ima još dosta ljudi koji žele sa mnom da razgovaraju, u nekih 10 do 15 dana ću obaviti sve potrebne razgovore. Tu odluku niti mogu, niti želim donijeti sam - ističe Banjac.

I Milan Radović samostalno djeluje u Skupštini već gotovo deset mjeseci, nakon što je napustio DNS-ove redove. I on razgovara s drugim poslanicima, ali ne otkriva da li će se i s kim udružiti.

- U kom formatu i da li ću se možda sa nekim udružiti, o tome će javnost, naravno, biti blagovremeno obaviještena. Nemamo mi pravo ništa da krijemo od javnosti - naglašava Radović.

To ne bi trebalo da utiče na promjene u skupštinskom odlučivanju. Iako ne više dvotrećinsku, koalicija oko SNSD-a i dalje ima skupštnsku većinu.