latinica  ћирилица
02/12/2020 |  15:17 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

Lajčak: Evropska perspektiva je najvažnija

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da je evropska perspektiva Balkana najvažnija za ovaj region i da je dinamika prethodnih 25 godina blisko povezana sa njegovom evropskom budućnošću.
Miroslav Lajčak  (Foto:Tanjug / AP) -
Miroslav Lajčak (Foto:Tanjug / AP)

- EU promoviše evropske vrijednosti i standard, ali i ulaže velike sume novca. To činimo jer je u našem interesu da naše neposredno susjedstvo dijeli naše standarde i vrijednosti. Ovaj proces ne odvija se bez problema i izazova sa obje strane, ali to je jedina pozitivna budućnost za region - rekao je Lajčak u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta.

On je dodao da je prošlost "i dalje veoma prisutna" i da se njome mora baviti na sveobuhvatan način i ukazao na dijaloge Prištine i Beograda, kao i Bugarske i Sjeverne Makedonije.

- Region je i dalje interesentan različitim silama u geostrateškom smislu i one su spremne da popune prazninu koju drugi ostave, a sve se to dešava u vrijeme kada rješavamo posljedice pandemije - rekao je Lajčak.

On je izjavio da su dva najveća regionalna izazova dijalog Beograda i Prištine i situacija u BiH.

Lajčak je rekao da je Dejtonski sporazum zaustavio rat u BiH, stabilizovao zemlju i omogućio početak obnove.

- Uz sva ograničenja i nedostatke, garantovao je jedinstvo i stabilnost BiH u periodu od 25 godina. Ali, danas je vrijeme da se gleda naprijed i u našu zajedničku budućnost unutar EU - naglasio je Lajčak.

On je rekao da se izazovi koji postoje u BiH neće riješiti sami i da je potrebno "fokusirano, koordinisano i iskreno zalaganje međunarodne zajednice", ali da je najveća odgovornost na "lokalnim igračima", odnosno izabranim političarima, kojima će Brisel pružiti podršku.