latinica  ћирилица
02/12/2020 |  15:39 ⇒ 16:51 | Autor: sputniknews.com

Putin zatražio da naredne nedjelje počne masovna vakcinacija u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od potpredsjednice Vlade Tatjane Golikove da se naredne nedjelje počne sa masovnom vakcinacijom od virusa korona.
Vladimir Putin (@KremlinRussia_E) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (@KremlinRussia_E)Foto: Twitter

Putin je saopštio da je ruska industrija spremna za opštu vakcinaciju.

- Znam da je već dva miliona doza kod nas proizvedeno ili će biti proizvedeno u narednim danima. Do tog nivoa će doći proizvodnja prve u svijetu registrovane vakcine protiv virusa korona. To nam pruža mogućnost da počnemo ako ne sa masovnom, onda sa vakcinacijom velikog obima i to, kako smo se već dogovorili, dvije rizične grupe  - ljekara i prosvjetnih radnika. Ako smatrate da smo spremni za taj korak onda bih vas zamolio da organizujete posao tako da pred kraj naredne nedjelje već počnemo sa vakcinacijom velikog obima - rekao je Putin.

Potpredsjednica ruske Vlade Tatjana Golikova je rekla da postoje mogućnosti za početak masovne vakcinacije u decembru.

- Procijenili smo naše mogućnosti. Sada sumiramo rezultate. Imamo mogućnost da već u decembru počnemo masovnu vakcinaciju - rekla je ona tokom sastanka sa Putinom.

Kako je navela, trenutno se radi procjena prioritetnih grupa stanovništva, što uključuje ljekare i prosvjetne radnike.

Golikova je dodala da će vakcinacija biti besplatna i na dobrovoljnoj bazi.

Podsjetimo, vakcina "Sputnjik V" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu. 

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu "EpiVakKorona" centra "Vektor", a u pripremi je i treća.