latinica  ћирилица
02/12/2020 |  16:13 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Pašinjan: Izuzetna uloga Putina u zaustavljanju krvoprolića

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odigrao je izuzetnu ulogu u zaustavljanju krvoprolića u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, izjavio je premijer Јermenije Nikol Pašinjan.
Nikol Pašinjan (foto:Sputnik) -
Nikol Pašinjan (foto:Sputnik)

On je tokom virtuelnog samita Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti /ODKB/ rekao da je tokom 44 dana vojnih sukoba konstantno bio u kontaktu sa Putinom, sa kojim je razgovarao o neophodnim mjerama radi zaustavljanja sukoba i zaštite ljudskih života, javio je TASS.

- Nastavljam blisko da sarađujem sa Vladimirom Vladimirovičem /Putinom/ kako bismo ispunili zadatke kao što su potraga za nestalima, razmjena ratnih zarobljenika i osoba u pritvoru, kao i tijela ubijenih - istakao je Pašinjan.

Sukobi Azerbejdžana i Јermenije eskalirali su 27. septembra, uz intenzivne borbe u spornoj oblasti Nagorno-Karabah.

Pašinjan, Putin i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisali su 9. novembra zajedničko saopštenje o potpunom prekidu sukoba koji je stupio na snagu dan kasnije.

Putin je tada izjavio da će azerbejdžanske i jermenske snage zadržati položaje koje su do tada kontrolisale, te da će članovi ruske mirovne misije biti raspoređeni u Nagorno-Karabahu.