latinica  ћирилица
02/12/2020 |  16:26 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Srebrenica: Nezapamćen pritisak iako je Grujičićeva pobjeda nedostižna (VIDEO)

Pobjeda Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice je ubjedljiva, a razlika od 1.600 glasova, kako je objavio CIK, u odnosu na probošnjačkog kandidata, nedostižna, ponovili su predstavnici koalicije Zajedno za Srebrenicu.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Upozoravaju i da je nezapamćen pritisak sarajevskih političara i federalnih medija na Centralnu izbornu komisiju da lokalni izbori u Srebrenici budu poništeni.

Nakon jučerašnjih hapšenja članova SDP-a u Srebrenici, pod optužbom da su krali identitet i radili za Mladena Grujičića, hajka ni danas ne prestaje, upozoravaju iz koalicije Zajedno za Srebrenicu. Zahtjeve za poništenje izbora uputile su i razne probošnjačke organizacije, "Majke Srebrenice" i drugi.

- CIK je objavio rezultate, sve je jasno, Bošnjaci su svjesni da su izgubili izbore, ali onda idu na političku konotaciju, bez ikakvih dokaza - ističe Radomir Pavlović, lider koalicije /SNSD/.

Ko gubi ima pravo da se ljuti ili žali - ističe Momčilo Cvjetinović, prvi čovjek SDS-a u Srebrenici i član koalicije. Međutim, dodaje, zabrinjava, činjenica da se vrši nevjerovatan pritisak. Zašto se, pita Cvjetinović, ne istražuje kako su u Srebrenici, glasali mudžahedini i strani državljani koji su po ratnim zaslugama dobili bh. državljanstvo.

Cvjetinović naglašava da je u pozadini svega napad na načelnika, Republiku Srpsku, Srbiju...

Načelnik Grujičić apelovao je na srpske i hrvatske članove Centralne izborne komisije da ne podlegnu pritiscima prilikom odlučivanja o izborima u Srebrenici i da se oslone isključivo na dokaze.

On je naveo da je njegova prednost u odnosu na protivkandidata nedostižna.

- Јedini spas im je u ovom trenutku da CIK poništi izbore - rekao je Grujičić.

Grujičić je dodao da su mnogi Bošnjaci glasali za njega i da je to zasmetalo probošnjačkoj koaliciji, što je bio posredni dokaz za jučerašnje hapšenje članova SDP-a u Srebrenici. Primjer tome je MZ Sućeska, bošnjačko naselje, gdje je Grujičić dobio 19 glasova.

- Neki ljudi u Srebrenici ne mogu da priznaju da se mjenja situacija i da će do kraja mandata biti normalno da Bošnjak glasa za Srbina - istakao je Grujičić.

Politika onih koji po svaku cijenu žele na vlast, dodaje Grujičić, dovela je do situacije da se u proteklih petnaest godina raselilo više od 15.000 stanovnika i srpske i bošnjačke nacionalnosti.