latinica  ћирилица
02/12/2020 |  16:47 ⇒ 17:21 | Autor: sputniknews.com

Vakcina "Sputnjik pet" od sljedeće godine dostupna u inostranstvu

Ruska vakcina protiv virusa korona "Sputnjik pet" biće dostupna drugim zemljama za masovnu vakcinaciju od sljedeće godine, saopštio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
Vakcina Sputnjik (foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič) -
Vakcina Sputnjik (foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič)

Na predstavljanju vakcine "Sputnjik pet" na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN o borbi protiv pandemije, Dmitrijev je naveo da će cijena ruske vakcine biti manja od 10 dolara po dozi.

Prema njegovim riječima, vakcina protiv virusa korona, koju je razvio ruski Naučno-istraživački centar "Gamaleja", biće najjeftinija od sličnih vakcina i najdostupnija za druge zemlje. 

Dmitrijev je dodao da je više od 40 zemalja zainteresovano za vakcinu "Sputnjik pet", naručivši više od 1,2 milijarde doza.

- Govorio sam o cijeni, o logistici i ne iznenađuje što je više od 40 zemalja, koje predstavljaju više od 50 odsto svjetske populacije, već podnijelo zahteve za "Sputnjikom pet. Dobili smo porudžbine za više od 1,2 milijarde doza. Radićemo na njihovoj partnerskoj proizvodnji u Indiji, Kini, Јužnoj Koreji, Argentini i drugim zemljama - precizirao je Dmitrijev na onlajn konferenciji.

Povećanje proizvodnje

Dmitrijev je istakao da će Rusija u decembru proizvesti 2 miliona doza vakcine protiv virusa korona "Sputnjik pet".

- Ovog mjeseca proizvešćemo dva miliona doza vakcina. Doza su dvije injekcije, odnosno četiri miliona injekcija. Povećaćemo je (proizvodnju) u januaru i februaru - rekao je Dmitrijev.

Prema njegovim riječima, Ruski fond za direktne investicije će od marta moći da proizvodi 30-40 miliona doza vakcine mjesečno i radi na tome da se proizvodnja poveća.

Vakcina "Sputnjik pet" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Vakcina je razvijena na dobro proučenoj i provjerenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbjednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.