latinica  ћирилица
02/12/2020 |  17:22 ⇒ 17:22 | Autor: SRNA

FBiH: Podrška izmjenama Zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH poslanici su usvojili SDP-ov Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Šef Kluba SDP-a Damir Mašić rekao je da subvencionisanje plata treba produžiti do kraja godine, a kamata na kredite do kraja sljedeće godine.

Mašić je istakao da će subvencije za minimalne plate biti podrška za održavanje zaposlenosti, a i pomoći će zapošljavanju u firmama koje imaju potencijal.

On je naglasio da će subvencionisanje 50 odsto kamata iz fondova pomoći održivosti kompanija.

Mašić je dodao da je riječ o nacrtu i da se u njemu mogu promijeniti i rokovi i godine primjene.

Poslanici su na onlajn sjednici usvojili i Nacrt zakona o gasovodu "Јužna interkonekcija BiH i Hrvatska", čijim donošenjem se trebaju stvoriti neophodni preduslovi za realizaciju ovog projekta.

Direktor "BH gasa" Јasmin Salkić naglasio je da je izgradnja nove gasne interkonekcije "Јužna interkonekcija BiH i Hrvatska" na pravcu Zagvozd, Hrvatska-Posušje-Tomislavgrad-Šuica-Kupres-Bugojno-Novi Travnik/Travnik sa odvajanjem za Mostar, prepoznata kao projekt od najvećeg prioriteta za FBiH s obzirom na to da je postojeći gasovod star 42 godine.

Salkić je predložio da bude održana tematska sjednica o gasu.