latinica  ћирилица
02/12/2020 |  17:42 ⇒ 19:02 | Autor: TANЈUG

Bild: Srbija će najbolje u Evropi proći kroz korona krizu

Srbija će najbolje u Evropi proći kroz aktuelnu korona krizu, zaključuje ugledni njemački dnevnik Bild, u uporednoj analizi o tome kako je koja zemlja odgovorila na izazove epidemije i koliko uspješno je savladala taj izazov.
Tekst Bilda: "Zašto Srbija najbolje izlazi iz korona-krize" - Foto: Screenshot
Tekst Bilda: "Zašto Srbija najbolje izlazi iz korona-krize"Foto: Screenshot

- Da privreda u pojedinim zemljama raste brže i solidnije nego u nekim drugima je jasno, ali nikada do sada razlika nije bila tako velika kao u korona krizi - konstatuje Bild u članku pod naslovom "Zemlje u kriznom poređenju - zašto korona pravi razliku ili zašto Srbija najbolje izlazi iz ove krize".

Bild ukazuje da jesenja prognoza Evropske komisije potvrđuje "prvo mjesto" Srbije u evropskim okvirima, te analizira kako je u tome uspjela.

Tako, kao razloge za uspješan prolazak Srbije kroz krizu list navodi kratko zaključavanje, sprovedeno uz finansijsku pomoć pogođenim privrednim granama, zatim visoke investicije u infrastrukturne projekte, fokus na digitalizaciji, značajni rast poljoprivrednog izvoza, te i činjenicu da turizam ne igra gotovo nikakvu ulogu po ekonomiju zemlje.

Analizirajući uticaj krize na privrede u svijetu, Bild navodi da je BDP u prvoj polovini ove godine, na primjer, u Peruu pao za 31 odsto, dok je u Kini porastao za 0,3 procenata.

List konstatuje da i u doba ranijih velikih finansijskih kriza, 1987. i 2009. godine, te razlike nisu bile tako velike, već su iznosile maksimalno 11 odsto.

Njemačka je, ukazuje list, suočena sa padom BDP-a za 5,5 odsto.

Bild, u potrazi za faktorima koji utiču na privredu, navodi da broj zaraženih virusom korona i umrlih ima značajan negativan efekat.

- Što više bolesnih i umrlih, to je gori negativan efekat - konstatuje list.

Takođe, navodi da više industrije pomaže, jer zemlje sa snažnom industrijom, prema ekspertima OECD, bolje prolaze kroz krizu, pošto industrija, dok su restorani, hoteli i drugi zatvoreni, može brže da se ponovo pokrene, ako uopšte biva zatvorena.

Zemlje koje se oslanjaju previše na turizam tokom korona pandemije su pretrpjele dugoročnije posljedice.

Prema analizi OECD -a i dužina i čvrstina "zaključavanja" ima značajne posljedice po dubinu i trajanje krize, dodaje Bild.