latinica  ћирилица
02/12/2020 |  17:46 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: I u Mostaru se očekuju demokratski i fer izbori

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać izjavila je da se i od predstojećih lokalnih izbora u Mostaru očekuje da prođu u demokratskom duhu i fer atmosferi.
Snježana Bursać Novaković - Foto: RTRS
Snježana Bursać NovakovićFoto: RTRS

Ona je na video-sastanku članova Delegacije parlamenta BiH u PSSE sa izvjestiocima Monitoring komiteta za BiH, napomenula da su i opšti izbori 2018. godine i ovogodišnji lokalni izbori, uz određene objektivne poteškoće i manjkavosti, sprovedeni u demokratskom duhu i fer atmosferi.

Bursaćeva je naglasila je da je BiH načinila dalje korake prema članstvu u EU, ali i da predstoji intenzivan rad na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi bila ispunjena očekivanja građana da BiH 2021. godine dobije kandidatski status, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je izvjestioce upoznala o tome da je "proces povratka izbjeglica i raseljenih lica praktično završen", kao i o tome da je smrtna kazna u Republici Srpskoj efektivno ukinuta.

Bursaćeva je naglasila da je u svim kantonima FBiH i dalje potrebno neodložno djelovati u pravcu implementacije konstitutivnosti srpskog naroda.

Predsjedavajući Delegacije parlamenta BiH u PSSE Alma Čolo naglasila je da je BiH nedavno usvojila Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, koja za cilj ima ubrzanje rješavanja velikog broja zaostalih predmeta ratnih zločina.

Ona je istakla da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa na nivou BiH u parlamentarnoj proceduri, te da se uskoro očekuje da se u parlamentarnoj proceduri nađe i zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Čolo je podsjetila na obaveze koje BiH nije ispoštovala, posebno ističući neprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Član Delegacije Borjana Krišto istakla je da je u BiH stanje skoro nepromijenjeno, da i dalje postoji nametanje i donošenje protivzakonitih odluka, kao i stremljenje određenim unitarističkim politikama, što je suprotno ustavnoj strukturi BiH kao zemlje tri konstitutivna naroda.

Ona je rekla da je CIK, čiji su članovi nezakonito izabrani, izgubio legalitet i legitimitet, te istakla potrebu prioritetne reforme izbornog zakonodavstva u duhu primjene odluka Ustavnog suda BiH, podsjećajući da se 2018. godine po treći put dogodila uzurpacija hrvatskih političkih prava nametanjem nelegitimnog člana Predsjedništva BiH izabranog isključivo bošnjačkim glasovima.

Ona je pozitivnim ocijenila usvajanje Strategije za rad na ratnim zločinima BiH, kao i usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na grad Mostar.

Član Delegacije Edita Đapo istakla je da je u BiH neophodna izmjena Izbornog zakona i unapređenje izbornog procesa uvođenjem elektronskog glasanja, a kao primjer za nepravilnosti navela Srebrenicu.

Član Delegacije Mladen Bosić ocijenio je da je glavni problem BiH nefunkcionisanje pravne države i da je to pitanje potrebno prioritetno riješiti kako bi se moglo krenuti naprijed.

- Kao posljedicu imamo veliki broj lica koja se procesuiraju, dok je to u drugim dijelovima BiH izostalo, osim u Srebrenici, gdje takve aktivnosti pravosudnih organa, zbog osjetljivosti sredine, dobijaju politički prizvuk - rekao je on.

Na sastanku, na kome je učestvovala i šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Bojana Urumova, dogovoreno je da se u januaru održi još jedan sastanak članova Delegacije parlamenta BiH u PSSE sa izvjestiocima Monitoring komiteta za BiH.

Izvještaj Monitoring komiteta o BiH trebalo bi da bude razmatran na januarskom zasjedanju PSSE.