latinica  ћирилица
02/12/2020 |  18:00 ⇒ 18:03 | Autor: SRNA

Mahmuljinu izricanje presude 22. januara

Izricanje presude komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine zakazano je pred Sudom BiH za 22. januar.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Danas je u Sudu BiH branilac optuženog Nermin Mulalić u završnim riječima tvrdio da dokazi potvrđuju da Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad odredom "El mudžahedin", niti izvršiocima zločina, te da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni ko su izvršioci.

Mulalić je citirao svjedoka "S-8" koji je rekao da je grupa fanatičnih Јermena izvršila djelo.

- Između komandanta i izvršilaca postoji sedam nivoa komandnog kadra. Tužilaštvo nije provelo nijedan značajan dokaz kakva je bila unutrašnja struktura i odnosi unutar te strukture u odredu El mudžahedin - rekao je Mulalić, dodavši da je unutrašnja struktura bila drugačija nego u drugim jedinicama što je od velikog značaja za postojanje efektivne kontrole.

Branilac je podsjetio i na iskaz svjedoka "S-20" koji je naveo da je postavljenje starješina unutar odreda vršila "šura", odnosno neka vrsta izvršnog organa, prenosi Birn.

- Služba vojne i državne bezbjednosti je prikupila dokaze da odred ima svoj lanac komandovanja i da nema nikakve veze sa Armijom BiH - rekao je Mulalić.

On je podsjetio da je vještak Tužilaštva BiH u svom nalazu napisao da je idejni vođa i neprikosnoveni autoritet odreda bio šejh Enver Šaban, te da su odredom rukovodili "mudžahedini" iz inostranstva.

Mulalić je dodao da je i svjedok "S-20" u svojoj izjavi naveo da je do ljeta 1994. godine odredom iz Milana rukovodio šejh, koji je došao u BiH u ljeto 1994. i preuzeo ulogu vrhovnog autoriteta.

Prema njegovim riječima, vještak odbrane je utvrdio da su centri van BiH imali efektivnu kontrolu nad odredom.

On je naglasio da su svjedoci iz Službe vojne bezbjednosti potvrdili nefunkcionisanje sistema izvještavanja kada je riječ o odredu.

- Ne postoji nijedan izvještaj upućen iz odreda El mudžahedin Armiji BiH. Svi svjedoci iz Službe vojne bezbjednosti potvrdili su da nisu imali komunikaciju niti kontrolu nad odredom koji je imao nezavisan i od Trećeg korpusa nekontrolisan sistem kažnjavanja - rekao je Mulalić.

Nastavak iznošenja završnih riječi odbrane zakazan je za 9. decembar.