latinica  ћирилица
02/12/2020 |  18:25 | Autor: TANЈUG

Sve manje šanse za Albaniju i Sjevernu Makedoniju

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji kaže da su sve manje šanse da Albanija i Sjeverna Makedonija do kraja godine dobiju pregovaračke okvire za EU.
Oliver Varhelji (foto: European Union) -
Oliver Varhelji (foto: European Union)

- Јoš uvijek se nadam, ali nažalost sve je manje izvjesno da ove godine možemo usvojiti pregovaračke okvire - rekao je Varhelji u Evropskom parlamentu tokom rasprave o situaciji na zapadnom Balkanu, 25 godina nakon Dejtona.

Naveo je da Evropska komisija i njemačko predsjedavanje EU i dalje rade sa zemljma članicama u pokušaju pronalaska rješenja za novi evrointegracioni korak Skoplja i Tirane.

On je naveo da Sjeverna Makedonija mora da uloži dodatne napore da izađe u susret zabrinutostima Bugarske, kako bi se našlo rješenje koje je prihvatljivo objema zemljama.

Bugarska zbog nesuglasica oko nacionalnog i kultunog identiteta Sjeverne Makedonije trenutno blokira Skoplje na putu ka otvranju prvih pregovarčkih poglavlja.

Sa druge starne, pojedine članice, na čelu sa Holandijom i Francuskom, smatraju da Albanija nije postigla dovoljan nivo reformi u ključnoj oblasti vladavine prava da bi joj se dalo zeleno svjetlo za pregovarački okvir.