latinica  ћирилица
02/12/2020 |  18:44 ⇒ 18:45 | Autor: SRNA

PIK: Poziv na ispunjavanje prioriteta iz mišljenja EK

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira pozvali su vlasti u BiH da bez odgađanja usvoje i provedu akcioni plan od 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, te poboljšaju saradnju i koordinaciju na suzbijanju pandemije virusa korona i njenih socioekonomskih posljedica, navodi se u kominikeu sa kojim nije saglasna Ruska Federacija.
PIK - Foto: RTRS
PIKFoto: RTRS

Upravni odbor PIK-a poručio je da je neophodno povećati kapacitete za testiranje i praćenje kontakata zaraženih lica da bi se usporilo širenje virusa korona, saopšteno je iz OHR-a.

Članovi PIK-a poručili su i da je neophodno što prije imenovati novu vladu Federacije BiH, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona.

Pozdravljeno je nedavno usvajanje revidirane strategije za ratne zločine i pozitivan odjek zajedničke izjave Predsjedništva BiH povodom 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojoj je naglašena važnost jačanja pomirenja, mira i međusobnog poštovanja.

Upravni odbor PIK-a navodi da sve strane u BiH imaju obavezu da u potpunosti poštuju Dejtonski mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Članovi Upravnog odbora smatraju da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, koji je sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kao i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, navodi se u saopštenju.

Članovi PIK-a smatraju da bi trebalo preduzeti konkretne korake, počevši od najviših političkih nivoa ka pomirenju u BiH, uključujući zajedničke komemoracije.

Dodaje se da je Upravni odbor iskazao podršku visokom predstavniku u obezbjeđenju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sprovođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

- Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za obezbjeđenje sprovođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Naglasio je potrebu za punom primjenom programa pet plus dva, što je i dalje uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika - navodi se u saopštenju.

Upravni odbor PIK-a pozvao je vlasti u BiH da krenu ka reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU, te da su pravosudne reforme ključni prioritet, navodi se u saopštenju.

Članovi Upravnog odbora PIK-a naglasili su potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu radi uspostavljanja temeljnog postupka provjere imovine s ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih sa integritetom, jačanja nezavisnosti, integriteta i odgovornosti sudija, tužilaca i članova VSTS-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka Savjeta, navodi se u kominikeu.

Kao prioritete za političke i institucionalne lidere u BiH, Upravni odbor je istakao i postizanje sporazuma o izbornoj reformi kojim će se uzeti u obzir odluke Ustavnog suda BiH, te odluka iz predmeta Sejdić-Finci i srodne odluke Evropskog suda za ljudska prava, koje još nisu sprovedene, neke i više od 10 godina.

Politički direktori su pohvalili usvajanje amandmana, u julu ove godine, kojima je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, te su apelovali da građani Mostara izađu na izbore, pridržavajući se epidemioloških mjera.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je ocjene Centralne izborne komisije BiH u vezi sa sprovođenjem i rezultatima lokalnih izbora održanih 15. novembra u BiH.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a pozvali su političke i institucionalne lidere u BiH da obezbijede efikasnu saradnju između svih nivoa vlasti u BiH, kao i da obezbijede dovoljne resurse za upravljanje migracijama i bezbjednost granica.

U saopštenju se navodi da su članovi Upravnog odbora poručili da moraju biti ukinute restriktivne mjere koje proizvoljno ograničavaju kretanje migranata.

Politički direktori su se dogovorili da naredni sastanak PIK-a bude održan 1. i 2. juna iduće godine.

Povezane vijesti:

Rusija nije podržala kominike: Što prije ukinuti visokog predstavnika