latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:09 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Mehmedagić i Pekić izjasnili se da nisu krivi (VIDEO)

Direktor OBA Osman Mehmedagić i rukovodilac Odjeljenja za sajber bezbjednost u Agenciji Muhamed Pekić izjasnili su se, u Sudu BiH, da nisu krivi za zloupotrebu službenog položaja u predmetu "Nadzorne kamere Bh. pošte".
Suđenje Osmanu Mehmedagiću -
Suđenje Osmanu Mehmedagiću

Tužilaštvo istražuje i način na koji je Mehmedagić došao do fakultetskih diploma. Ranije je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Zoran Tegeltija pokrenuo proceduru oduzimanja prava pristupa tajnim podacima Mehmedagiću.

Mehmedagić se izjasnio da nije kriv, a drugačije se nije ni očekivalo od prvog obavještajca u BiH, kojeg je na ranijem ročištu tužilac Oleg Čavka optužio da rukovodi OBA u stilu francuskog kralja Luja 14. "država, to sam ja".

- Pozicija direktora OBA je izuzetno važna. Međutim, to je oružje u rukama direktora, ukoliko se radi s pogrešnim motivima, motivisanim političkim diktatima pa i nacionalnim podjelama unutar službe, postaje ogroman bezbjednosni problem za BiH - naveo je ranije Oleg Čavka tužilac Tužilaštva BiH.

O zloupotrebi OBA progovorio je i predsjednik VSTS BiH. Milan Tegeltija tvrdi da je upoznao Osmana Mehmedagića sa saznanjima da je nezakonito praćen i sniman. Kasnije su ti snimci, kaže Tegeltija izmontirani i iskorišćeni za njegovu diskreditaciju.

- Pitao sam ga znaš li nešto o tome. Rekao je tada ne znam, provjeriću. Nakon dva, tri dana me nazavao i rekao da je to istina, ali da to ne radi on nego odmetnuti dio službe , ma šta god to značilo - istakao je Tegeltija.

Mehmedagić nikada nije demantovao Tegeltijene navode o otrgnutom dijelu OBA, koja nezakonito prisluškuje bh zvaničnike iz Republike Srpske. Iz Suda je izašao ne obraćajući se novinarima, kao i drugoptuženi Muhamed Pekić koji se takođe izjasnio da nije kriv.

Obojica se terete da su zloupotrijebili resurse Agencije, kako bi došli do informacija i snimaka sa video-nadzora u sarajevskoj poštanskoj poslovnici o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.

- Stojimo pri tome da je politički motivisan proces, da je naš branjenik nevin i to je maksimum koji mogu reći - smatra Senka Nožica, branilac Osmana Mehmedagića.

Umjesto da zbog započetog sudskog procesa, odmah bude suspendovan, zatraženo je da mu se zabrani pristup tajnim podacima, ali Ministarstvo bezbjednosti to nije uradilo. I pored svega, Osman Mehmedagić formalno je i dalje prijedlog SDA za novog direktora OBA.

- Pa valjda vam je jasno da dok traje sudski proces i kada imate optužnicu gospodin Mehmedagić ne može biti izabran za direktora OBA - zaključio je Tegeltija.

Predmet "Mehmedagić i Pekić" biće proslijeđen drugom sudiji, nakon čega će biti zakazan glavni pretres na kome će tužilac Oleg Čavka i odbrana iznositi svoje dokaze i saslušavati svjedoke.