latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:17 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Akcija pošumljavanja na Kozari (VIDEO)

Oko stotinu radnika Šumskog gazdinstva Prijedor vrši akciju pošumljavanja u srcu Kozare.
Pošumljavanje na Kozari - Foto: RTRS
Pošumljavanje na KozariFoto: RTRS

Do kraja decembra u planu je sadnja 150 hiljada sadnica. Cilj je, kažu, nakon stradanja kultura četinara koje su morale biti uklonjene, pošumljavanje hrastom kitnjakom koji se vraća na prirodno stanište.

U prva tri dana zasađeno je 25 hiljada sadnica. Kako bi šumsko-uzgojni radovi planski bili završeni, terenskim radnicima pridruže se svi zaposleni u Šumskom gazdinstvu Prijedor. Cilj je, kažu, očuvanje prirodnih bogatstava prijedorske regije.

- Prvi put se susrećem sa terenskim radom ovdje u šumariji i jako mi se sviđa. Ovo mi je četvrti dan na terenu i nadam se da će to koristiti nekim budućim generacijama - ističe Anja Bujak, prirpavnik u Šumskom gazdinstvu Prijedor.

Plamenko Anđić, radnik ŠG Prijedor, kaže da se trude maksimalno da zasade što više sadnica. 

- Nadamo se da će nam to dozvoliti vrmenske prilike, borićemo se dok možemo, ako bude snježnih padavina pošumljavanje nastavljamo u proljeće - dodaje Anđić.

Površine četinara, koje nisu bile na prirodnom staništu, stradale su od elementarne nepogode 2018. godine. Direktor Šumskog gazdinstva Prijedor, Saša Bursać, ističe da je uklanjanje ovih stabala bilo neophodno kako bi na 85 hektara bile zasađene hrastove sadnice kojima je ovo prirodno stanište.

- Radimo sada samo svoj dio šumarskog posla, a struka je rekla svoje. Mi to moramo ispoštovati, maksimalno smo se opremili i tehnikom i ljudstvom. Kao što možete vidjeti ove površine su već ograđene. Naročito one koje su odavno pošumljene zato što imamo problem sa bespravnim pašarenjem jer je jako mnogo krava na ovom području - ksže Bursać.

Iako je ovo šumsko gazdinstvo bilo na meti onih koji su osudili sječu brojnih stabala, kažu da je cilj struke trajno održivo gazdovanje šumama kako bi buduće generacije uživale u šumskim predjelima vazdušne banje, planine Kozare koja je najveći turistički biser sjeverozapada Srpske.