latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:27 ⇒ 19:28 | Autor: Blic

Odbojkaški presedan - neće se igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Svjetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će na 19. šampionat planete u konkurenciji odbojkašica, koje će se odigrati 2022. u Holandiji i Poljskoj i na 20. prvenstvo svijeta za odbojkaše (Rusija, od 26. avgusta do 11. septembra te godine), igrati po 24 reprezentacije i da neće biti kvalifikacija na osnovu odluke Administrativnog odbora FIVB-a.
Odbojka (foto: www.fivb.com) -
Odbojka (foto: www.fivb.com)

Direktan plasman na oba prvenstva obezbijedili su svjetski šampioni, Srbija kod dama i Poljska kod muškaraca, kao i domaćini takmičenja, Holandija i Poljska, odnosno Rusija.

Plasman će, u obe konkurencije izboriti po dvije selekcije sa kontinentalnih šampionata 2021. koji se nisu plasirali do tog trenutka.

Ukoliko prva tri mjesta na EP 2021. u konkurenciji odbojkašica zauzmu Srbija, Holandija i Poljska, plasman na SP 2022. će izboriti naredne dvije selekcije po plasmanu. Ista situacija je u konkurenciji odbojkaša ako su na prve dvije pozicije Rusija i Poljska.

Plasman na šampionat svijeta 2022. u konkurenciji odbojkašica će pored Srbije, Holandije, Poljske i 10 selekcija sa kontinentalnih prvenstava izboriti i još 11 reprezentacija sa FIVB rang liste po završetku reprezentativnih takmičenja u 2021. koje se nisu nisu kvalifikovale na Svjetsko prvenstvo.

Učešće na Svjetskom prvenstvu 2022. u konkurenciji odbojkaša će pored Rusije, Poljske i 10 selekcija sa kontinentalnih prvenstava izboriti i još 12 reprezentacija sa FIVB rang liste po završetku reprezentativnih takmičenja u 2021. koje se nisu nisu kvalifikovale na šampionat planete.

FIVB je saopštio da će odbojkaši utakmice na SP igrati u 10 gradova: Moskvi, Sankt Peterburgu, Kalinjingradu, Krasnojarsku, Kazanju, Јekaterinburgu, Ufi, Novosibirsku, Kemerovu i Јaroslavlju.

Na jubilarnom, 20. prvenstvu svijeta u konkurenciji odbojkaša 24 ekipe će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri tima. Mečevi 1. faze će se igrati od 26. do 29. avgusta.

Plasman u drugu fazu izboriće 16 ekipa, po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe i 4 najbolje trećeplasirane ekipe, koje će formirati četiri grupe sa po četiri tima, a mečeve će igrati od 2. do 4. septembra.

Plasman u 3. fazu, koja uključuje i polufinalne i mečeve za plasman, izboriće šest selekcija - pobjednici grupa i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije, koje će igrati od 7. do 11. septembra.