latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:36 ⇒ 22:08 | Autor: RTRS

Forvard konferencija 2020.

Druga Forvard konferencija na kojoj učestvuje više od 30 stručnjaka iz Njemačke, Austrije, Izraela, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH održava se u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banjaluka.
Forvard konferencija - Foto: RTRS
Forvard konferencijaFoto: RTRS

Konferenciju gledajte na RTRS i sutra od 20.10 časova.

Prvog dana fokus je na regionalnoj perspektivi digitalne ekonomije, prvenstveno zbog njenog uticaja na razvoj privrede, čime postaje izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata.

Sutra, drugog dana konferencije, naglasak se stavlja na koncept "pametnog grada" u kojem investicije u ljudski kapital, tradicionalnu i modernu infrastrukturu uz mudro upravljanje prirodnim resursima, te aktivno učešće građana, podstiču održivi ekonomski rast i povećavaju kvalitet života.

Resorni ministar Srđan Rajčević istakao je značaj što se u uslovima globalne pandemije uspio osigurati kontinuitet Forvard konferencije.

- Ove godine govorimo o digitalnoj transformaciji kao globalnom konceptu, o pametnim rješenjima zajednice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, imamo izuzetne učesnike panela i ono što je veoma važno jeste da ćemo se više fokusirati na "Dan poslije". Svi kao društvo moramo razmišljati o danu poslije, šta nakon ove zdravstvene krize, a mislim da tu IKT industrija može dati svoj puni potencijal - rekao je Rajčević.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić naveo je da će na konferenciji biti riječi o gradovima budućnosti, kako su to uradili neki gradovi u okruženju, te koje je korake Banjaluka napravila u prethodne dvije godine.

On je dodao da će to biti prilika da ljudi vide da se budućnost dešava sada i kod nas i šta mogu da očekuju u narednom periodu.

Cilj ovog događaja jeste da se pruže informacije i podrška privatnom i javnom sektoru da nastave sa digitalnom transformacijom i uvođenjem pametnih rješenja, a građanima na jednostavan način objasniti šta digitalna transformacija predstavlja za njih i kakvo poboljšanje životnog okruženja mogu da očekuju kroz pametna rješenja.

Konferencija se sastoji od četiri panela - "Digitalna ekonomija", "Digitalna transformacija: izazov ili šansa za razvoj privrede Zapadnog Balkana", "Gradovi budućnosti" i "Projekti za `Grad budućnosti`".