latinica  ћирилица
02/12/2020 |  21:00 ⇒ 21:01 | Autor: SRNA

Drecun: Očekujemo nove optužnice

Predsjednik Radne grupe za istraživanje zločina terorističke OVK na Kosovu i Metohiji Milovan Drecun izjavio je Radna grupa ima preciznu dokumentaciju da se na Kosovu i u Albaniji nalazilo najmanje 159 logora koje je kontrolisala teroristička OVK, te naglasio da se mogu očekivati nove optužnice s obzirom na to da neki od logora nisu postali dio optužnice Specijalnog suda u Hagu.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

- Mi smo podijelili te tajne, ilegalne pritvore po zonama odgovornosti OVK, da bismo došli do odgovornih koji su ih kontrolisali. Postoje ljudi koji su vodili te logore u kojima su mučili i ubijali ljude i postoji komandna odgovornost komandanata tih operativnih zona OVK, jer su se zatvori nalazili na njihovoj teritoriji - rekao je Drecun, koji je i šef Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim riječima, u pitanju su operativne zone terorističke OVK - Lab, Šalja, Drenica, Nerodimlje, Paštrik, Dukađini i Karadak, uz lokalitet na sjeveru Albanije.

- Ako budu i nastavili sa podizanjem optužnica, onda su komandanti ovih zona ti koji bi trebalo da se nađu na ovim optužnicama, između ostalih. Oni su spomenuli dva logora u Albaniji, ali mi znamo za šest najmanje - rekao je Drecun za Kosovo onlajn.

On je podsjetio da su zbog toga u Albaniji formirali Radnu grupu u parlamentu koja bi trebalo da utvrdi da li su tačni navodi Dika Martija da su tamo počinjeni zločini.

- Međutim, taj koji treba da vodi Radnu grupu rekao je odmah da će oni dokazati da nije bilo zločina. To ukazuje da je cilj radne grupe da se negira da su na teritoriji Albanije počinjeni zločini, i da se time izbjegne odgovornost Albanije - naveo je on i dodao da je međutim Albanija preko optužnice protiv Hašima Tačija i još trojice Albanaca uvučena i ima odgovornost za počinjene zločine.

On je naglasio da Albanija "ne može da kaže da nije znala šta se dešavalo i da nije imala kontrolu".

- Razmišljam da li da naša Radna grupa uputi poziv za jedan sastanak, da im prezentujemo saznanja o zločinima koje je počinila OVK na sjeveru Albanije, a ako ih bude zanimalo možemo da im damo podatke i za teritoriju Kosova i Metohije. Tako da ne mogu posle da kažu da nisu znali - rekao je Drecun.

On je zaključio da se to radi zbog međunarodne javnosti, kako bi se pokušalo da se skine odgovornost sa Albanije za zločine, jer optužnica teško tereti i Albaniju.